Државни допинг: Славили медаље, а ми мијењали урин!

Током ЗОИ у Сочију десетине руских спортиста било је допинговано, међу којима је и 15 освајача медаља, а они су били део државног допинг програма.

Остали спортови 18.05.2016 | 17:40
Државни допинг: Славили медаље, а ми мијењали урин!

То тврди тадашњи директор националне антидопинг лабораторије Григориј Родченков.

Он је у исповести за Њујорк тајмс казао да је програм годинама детаљно припреман и да је његов циљ била доминација на играма. Он је казао да је развио коктел од три забрањене супстанце који је мешао са алкохолним пићима и давао руским спортистима, чиме је остварена једна од најсложенијих допинг превара у историји спорта.

Светска антидопинг агенција (WАДА) у новембру прошле године је суспендовала руску лабораторију и затражила је доживотну суспензију за Родченкова. Он тренутно живи на тајној локацији у Лос Анђелесу и има статус узбуњивача, због чега страхује за личну безбедност.

Спорни узорци урина замењивани су чистима, који су сакупљени месецима пре тога, а узорци су замењивани кроз рупу у зиду лабораторије, што се радило ноћу, рекао је Родченков.

“Били смо потпуно опремљени, имали смо знање и искуство и били смо савршено припремљени за Сочи, као никад пре. Све је радило као швајцарски сат. Људи су прослављали олимпијске победнике, али смо ми седели и замењивали њихов урин као луди”, објаснио је некадашњи шеф лабораторије.

Он је навео да су руски функционери умешани у заверу пронашли начин да приступе посудама за чување урина, које су наводно биле отпорне на манипулацију.

Родченков је детаље изнео током тродневних интервјуа које је организовао амерички режисер Брајан Фогел, који тренутно ради на документарном филму о тој теми. Руски узбуњивач је новинарима дао мејлове у којима се прича о детаљима допинг завере, као и списак спортиста које им је проследило руско министарство спорта пре Игара 2014. године.

Руски министар спорта Виталиј Мутко рекао је Тајмсу да су ови наводи “наставак информатичких напада на руски спорт”.

Родченков је рекао да су његова “велика достигнућа” производ деценијске стратегије Русије у међународном спорту. WАДА је прошле године означила Родченка као дела завере државног допинг програма Русије и навела је да је изнуђивао новац од спортиста, што је он негирао.

WАДА је тада навела да је он прикривао позитивне допинг тестове и да је уништио стотине узорака урина.

Родченков је тада поднео оставку и емигрирао је у Лос Анђелес. Двојица његових блиских колега неочекивано је умрло у фебруару у Русији.

Тајмс је пренео неке акције које су детаљно описане, и нагласио је да није успео да добије независну потврду ових навода.

Русија је у Сочију освојила 33 медаље, од чега 13 златних. На играма пре тих освојила је 15 медаља, од чега три златне.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар