'Чешљају' се послови оф-шор компанија

Тужилаштво БиХ и институције земаља региона покренули су провјере пословања оснивача оф-шор компанија из региона чија су имена испливала у јавност у глобалној афери "Панама папири".

Босна и Херцеговина 12.05.2016 | 12:06
'Чешљају' се послови оф-шор компанија

Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ) објавио је огромну базу докумената са информацијама о око 214.000 правних и физичких лица. Они су основали оф-шор фирме уз помоћ адвокатске канцеларије "Мосак Фонсека" из Панаме, најчешће, али не искључиво, да би избјегли плаћање пореза у својим државама.

ИЦИЈ упозорава да оснивање оф-шор компанија може бити потпуно легално и легитимно, али да сваки случај треба посебно истражити.

"Пратимо развој ситуације у вези са случајем "Панама папири". За сада не можемо давати додатне коментаре", рекли су у Тужилаштву БиХ.

Из БиХ су у документима поменути директор сарајевске фармацеутске компаније "Босналијек" Недим Узуновић, бивши амбасадор БиХ у Кини Амел Ковачевић, професор приватног универзитета "Бурх" у Сарајеву Един Смајић и бивши фудбалер из БиХ који је играо у Њемачкој Един Зековић. Са оснивањем оф-шор компанија у пореским рајевима, према овим документима, из БиХ је повезан и Кинез Менг Сиаоминг, који је адресу пребивалишта пријавио у улици Мухамеда Хаџијахића 3 у Сарајеву.

Он је основао фирму "Ворлд минерал (Асиа) груп" на Дјевичанским острвима. Египћанин Муса Мостафа Мохамед, са адресом у улици Хуремуша 1 у Сарајеву, повезан је са оснивањем фирме "Африкан хемикалс интернешнел" такође на Дјевичанским острвима.

У Пореској управи Србије казали су "Гласу Српске" да су покренуте свеобухватне провјере.

"Проверавамо и пратимо све наводе у вези са Србијом који су изнесени у афери "Панама папири". У сарадњи са другим државним органима дошли смо до конкретних сазнања на основу којих ће, вероватно, бити покренута истрага. Има бизнисмена повезаних са особама и фирмама из БиХ. Подаци и информације које смо добили од страних служби помогли су нам да утврдимо у којим случајевима је реч о незаконитом пословима", кажу у Пореској управи Србије.

Министарство финансија Хрватске саопштило је да провјерава информације објављене у "Панама папирима".

"За сада је ријеч о прикупљању и анализи података који имају тајни карактер. Влада Хрватске успоставиће регистар стварних власника с циљем борбе против пореских утаја, превара, прања новца и финансирања тероризма. То је једна од мјера", - истакли су у Министарству финансија Хрватске.

У бази докумената коју је бјавио ИЦИЈ налазе се 34 особе из Србије које су оснивале оф-шор компаније, а међу њима су и неки од најпознатијих српских бизнисмена. У документима су наведена и имена 32 особе из Хрватске.

Адвокатска канцеларија "Мосак Фонсека" отварала је за 1.000 долара фиктивне фирме за своје клијенте, постављала фиктивну управу и тако скривала праве власнике компанија. Документи показују повезаност садашњих и бивших свјетских челника, бизнисмена, спортиста и других јавних личности са сумњивим финансијским трансакцијама.

Истрага

Истрага у којој учествује ИЦИЈ односи се на период од готово 40 година - од 1977. до децембра 2015. године. Показала је да су неке компаније регистроване у пореским рајевима коришћене за прање новца, трговину оружјем и дрогом, финансирање тероризма и утају пореза.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар