Сукоби демонстраната и полиције у Скопљу

Током протеста у Скопљу вечерас је дошло до сукоба демонстраната и полиције током којих је повређено више особа, јавља македонска тв Телма.

Регион 14.04.2016 | 07:05
Сукоби демонстраната и полиције у Скопљу

До сукоба је дошло када су демонстранти покушали да пробију кордон полиције и упуте се ка седишту владајуће ВМРО-ДПМНЕ. Демонстранти су се у стампеду разбежали са улица македонске престонице.

Грађани Скопља већ други дан изражавају револт због одлуке председника Ðорђа Иванова да помилује одговорне за аферу "прислушкивање".

Они су у центру Скопља, испред канцеларије председника, бацали предмете и разбили више прозора, преноси телевизија Телма.

Окупљени су бацали и јаја, лименке, флаше и пиротехничка средства, јавља дописник ове станице.

Они траже оставку Иванова, замрзавање избора заказаних за 5. јун, као и формирање експертске владе која ће организовати кредибилне и демократске изборе. 

Присталице владајуће ВМРО-ДПМНЕ окупиле су се испред опозиционе СДСМ, јављају македонски медији, који извештавају да је до туче и инцидената дошло и током протеста у Битољу. 

Како наводе македонски медији, Иванов и даље одбија да прими западне амбасадоре, а САД су раније данас осудиле његову одлуку да блокира истрагу о афери "прислушкивање", упозоривши да ће то нашкодити шансама Македоније да уђе у НАТО и ЕУ.

Одлуком о аболицији одговорних за аферу "прислушкивање", Иванов је помиловао без спровођења поступка, између осталог, бившег премијера и лидера најутицајније владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ Николу Груевског, бившег шефа тајне службе Сашу Мијалкова и министарку поиције Гордану Јанкуловску.

У афери "прислушкивање", која је трајала готово годину дана, а коју је покренуо лидер најутицајније опозиционе странке СДСМ Зоран Заев објављено је више десетина видео и аудио записа који говоре о томе да је влада Груевског, током девет година владавине, прислушкивала више од 20.000 људи - политичара, академика, новинара, па чак и свештеника.

Политичке тензије у Македонији су веома повишене у протеклих 24 часа, па су у питање доведени и избори заказани за 5. јун, наводе македонски медији.

Лидер највеће опозиционе странке Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев претходно је позвао демонстранте да мирно протестују и да избегавају насиље. Он је најавио да ће СДСМ наредних дана организовати нове уличне протесте.

Македонски председник Иванов није данас хтео да говори о дешавањима и тензијама у својој земљи, као ни о захтевима за његовом оставком, пренела је регионална тв Н1.

Он је кратко рекао да не жели да коментарише договор власти и опозиције из Пржина, након чега је уследила одлука о ванредним изборима, а затим и одустајање најјаче опозиционе странке, због, како су тада навели, непостојања фер услова.

Коментари / 0

Оставите коментар