Sukobi demonstranata i policije u Skoplju

Tokom protesta u Skoplju večeras je došlo do sukoba demonstranata i policije tokom kojih je povređeno više osoba, javlja makedonska tv Telma.

Region 14.04.2016 | 07:05
Sukobi demonstranata i policije u Skoplju

Do sukoba je došlo kada su demonstranti pokušali da probiju kordon policije i upute se ka sedištu vladajuće VMRO-DPMNE. Demonstranti su se u stampedu razbežali sa ulica makedonske prestonice.

Građani Skoplja već drugi dan izražavaju revolt zbog odluke predsednika Ðorđa Ivanova da pomiluje odgovorne za aferu "prisluškivanje".

Oni su u centru Skoplja, ispred kancelarije predsednika, bacali predmete i razbili više prozora, prenosi televizija Telma.

Okupljeni su bacali i jaja, limenke, flaše i pirotehnička sredstva, javlja dopisnik ove stanice.

Oni traže ostavku Ivanova, zamrzavanje izbora zakazanih za 5. jun, kao i formiranje ekspertske vlade koja će organizovati kredibilne i demokratske izbore. 

Pristalice vladajuće VMRO-DPMNE okupile su se ispred opozicione SDSM, javljaju makedonski mediji, koji izveštavaju da je do tuče i incidenata došlo i tokom protesta u Bitolju. 

Kako navode makedonski mediji, Ivanov i dalje odbija da primi zapadne ambasadore, a SAD su ranije danas osudile njegovu odluku da blokira istragu o aferi "prisluškivanje", upozorivši da će to naškoditi šansama Makedonije da uđe u NATO i EU.

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje", Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku poicije Gordanu Jankulovsku.

U aferi "prisluškivanje", koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione stranke SDSM Zoran Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi - političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

Političke tenzije u Makedoniji su veoma povišene u proteklih 24 časa, pa su u pitanje dovedeni i izbori zakazani za 5. jun, navode makedonski mediji.

Lider najveće opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev prethodno je pozvao demonstrante da mirno protestuju i da izbegavaju nasilje. On je najavio da će SDSM narednih dana organizovati nove ulične proteste.

Makedonski predsednik Ivanov nije danas hteo da govori o dešavanjima i tenzijama u svojoj zemlji, kao ni o zahtevima za njegovom ostavkom, prenela je regionalna tv N1.

On je kratko rekao da ne želi da komentariše dogovor vlasti i opozicije iz Pržina, nakon čega je usledila odluka o vanrednim izborima, a zatim i odustajanje najjače opozicione stranke, zbog, kako su tada naveli, nepostojanja fer uslova.

Komentari / 0

Ostavite komentar