Боље да је Давутоглу закаснио у Бањалуку

Дугогодишњи новинар и дипломата, дописник са Блиског истока, два пута награђиван као најбољи ТВ репортер бивше Југославије, Хајрудин Сомун, био је гост емисије "Н1 на 1". Са њим је разговарала репортерка Аида Хаџимусић.

Босна и Херцеговина 10.05.2016 | 11:00
Боље да је Давутоглу закаснио у Бањалуку

Сомун је био амбасадор у Малезији, а од 1993. године био је први амбасадор Босне и Херцеговине у Турској. Као интелектуалац добро упућен у политичке прилике ове земље, говорио је о оставци премијера Ахемета Давутоглуа и о томе како се ова унутарполитичка питања Републике Турске могу одразити на њезине вањскополитичке односе, а посебно са ЕУ, Балканом и Босном и Херцеговином.

Оставка турског премијера била је за Сомуна очекивана.

"Ердоган је спријечио Давутоглуа да се постигне споразум са љевичарима Курдима и да се формира коалиција. Турска је подијељена на два блока - они су сви помало националисти, али један блок су секуларни националисти, а други блок је националистички и њега оличава странка АКП и њено руководство. Давутоглу је био за коалицију, а Ердоган је наредио да се она прекине", додао је Сомун.

"Желио је ићи у реформе парламента и устава Турске, да би имао предсједнички систем", рекао је Сомун. "То је сужавање власти на једну странку и једног човјека. Такви људи не воле да око себе имају оне који много мисле. Сад је отпао Давутоглу, а сутра се може догодити да отпадне још неко".

Но, оставка Давутоглуа се не би требала одразити на Босну и Херцеговину, сматра Сомун. Такођер је коментарисао говор Ахмета Давутоглуа на отварању Ферхар-пашине џамије.

"Било би боље да је Давутоглу закаснио и да није ни дошао тамо. Ко га је слушао, могао је осјетити јед због тога што је дао оставку. То нам је донио овдје у Бања Луци. Хтио је свом говору дати политичко-идеолошку ноту."

"Он је изузетно заљубљен у Сарајево и у БиХ. То није гријех. Тако је осјетио и Ердоган, иако је био више загледан у мунаре и џамије, него у живост, ведрину приче, хумор, непрекидни смијех, уживање у јелима и све у чему су други налазили сличност са Истанбулом свог дјетињства."

"Нама не требају такве изјаве. Босна и Херцеговина не треба такве изјаве. Она се давно ослободила Османског царства. Ми смо Европа."

Сомун је прокоментарисао и изјаву предсједника Републике Српске, Милорада Додика, у којој је он рекао да је Давутоглу 7. маја у Бањој Луци послао "нео-османске" поруке.

"Додик је послао много горе поруке. Они које воле фудбал добро се сјећају једне његове изјаве. Када су га питали хоће ли навијати за БиХ, рекао је да хоће, али само када игра против Турске."

Када је садашњи турски предсједник Реџет Таип Ердоган однио побједу на предсједничким изборима, актуелни предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да је то и "наша" побједа.

"Наши политичари би требали више припазити на изјаве када је у питању Турска јер су балкански немуслимански народи још осјетљиви на историју под Османским царством. Зато је добро не давати изјаве које могу да иритирају. Ми смо ту и треба да живимо са Србима, католицима, јеврејима. Било је и тежих изјава - да нам је Турска 'мајка'. Нама не треба ни мајка, ни маћеха. Босни је, прије свега, потребна Европа".

На питање да ли ће се оставка турског премијера Ахмета Давутоглуа одразити на међународној политичкој сцени, а посебно када је у питању споразум о рјешавању избјегличке кризе, Сомун је рекао:

"Мислим да ће се тај споразум наставити, иако изгледа да се ту Давутоглу највише ангажовао и да је доживио критику од Ердогана. Ердоган не воли када се неко исувише окрене ка Западу.", рекао је Сомун.

Извор: Н1

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хм

10.05.2016 10:39

Овај господин је све у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но1

10.05.2016 13:38

Наравно да је у праву.имајош паметних људи.на жалост све мање

Name

Мд

10.05.2016 13:54

Давутоглу је показао.турско право лице угостис га а он ти забије нож у ледја

ОДГОВОРИТЕ