На полицајце у БиХ стигла 91 жалба

На адресу Одбора за жалбе Парламента БиХ само током прошле године стигла је 91 притужба на рад полицијских службеника. Грађани се најчешће жале на корупцију, насиље у породици, насилничко и брутално понашање полиције...

Босна и Херцеговина 13.04.2016 | 19:59
На полицајце у БиХ стигла 91 жалба

На мети грађана су најчешће припадници Граничне полиције БиХ и они су рекордери по тужбама грађана на њихов рад.

Одбор за жалбе је надлежан за рад Граничне полиције, СИПА и Дирекције за контролу полицијских тела БиХ и све притужбе које стигну на рачун лошег рада њихових чланова одмах се узимају у рад, каже за "Новости" Вјекослав Вуковић, председник Одбора за жалбе Парламента БиХ.

"Највише жалби је, према извештају за прошлу годину о раду стигло на рачун службеника Граничне полиције БиХ и то 55, а у многим случајевима је утврђено да је било пропуста, али и да је дисциплинска комисија појединцима и прогледала кроз прсте", каже Вуковић и додаје да ГП БиХ има највише притужби јер и они су сваког дана у контакту са људима на границама.

Он каже да су имали примере где је припадник ГП БиХ живео две године са малолетницом и док они нису реаговали по пријави грађана тај случај није решен.

Грађани у пријавама често замене и царинике и граничне полицајце. Дођу са пријавом да им је цариник узео новац за нешто, а у пријави наведу да је то гранични полицајац. Имали смо и пријаве да је полицајац у Сарајеву разбио прозор на некој згради док је играо фудбал. Ми за то нисмо надлежни али с нама ипак грађани контактирају - појашњава Вуковић.

Он додаје да приликом пријаве одбору грађани се морају потписати именом и презименом како би се знало ко подноси пријаву.

"Мислим да је велики успех да годишње решимо око 90 тужби и настојаћемо да тај тренд наставимо и у будућности. Имамо одличну сарадњу са Граничном полицијом БиХ, СИПА и Дирекцијом и они одмах реагују чим им јавимо за неку пријаву", истиче Вуковић.

Санела Дујаковић, портпарол Граничне полиције БиХ, каже за "Новости" да жалбе грађана на рад и поступање полицијских службеника ГП БиХ односе на дужину чекања на прелазак државне границе, беспотребно задржавање приликом обављања граничних провера и слично, девет их је било због понашања полицијских службеника ван дужности, три жалбе на рад полицијских службеника у седиштима организационих јединица.

Она даље наводи да је поступајући по поднесеним жалбама, Канцеларија за професионалне стандарде и унутрашњу контролу ГПБиХ утврдила је да је шест жалби основано, да је једна деломично основана, те да је 27 неосновано.

"Такође, за седам жалби није било довољно доказа за покретање интерних поступака, док се поводом преостале две још спроводи прелиминарно испитивање жалбених навода."

Све жалбе које су поднеле особе познатог идентитета достављене су Одбору за жалбе грађана ПБиХ, а после окончаних прелиминарних провера, односно интерних поступака, Одбору су достављени извештаји. Битно је истакнути да Одбор за жалбе грађана није одбацио нити један извештај ГПБиХ поводом провере основаности поднесених жалби грађана, појаснила је портпарол ГП БиХ.

СПЕЦИЈАЛЦИ НА "ФЕЈСБУКУ"

Код Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) само у једном случају је утврђена одговорност службеника, којем је изречена новчана дисциплинска санкција од 15 одсто у трајању од два месеца. Пријаве против њихових службеника су углавном подношене због непрофесионалног понашања и злоупотребе службеног положаја или су резултат личних сукоба између грађана и службеника, а и њима је указано да чланови СИПА пазе шта објављују на друштвеним мрежама.

СУСПЕНЗИЈА

Из Граничне полиције БиХ су поручили да је у седам случајева жалби које су поднели грађани покренут дисциплински поступак. "У два случаја полицијски службеници суспендовани су са задатака и дужности које су обављали, а у три им је изречена новчана санкција умањења основне плате, док у два случаја поступак још траје", поручили су из ГП БиХ.

Извор: Вечерње новости

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Прашина у очи

13.04.2016 18:25

Немојте тако строго према њима, то је њихова ђедовина, неможете их суспендовати а и родбина сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сведок

13.04.2016 19:56

Да унутрасња контрола ради и дјелује селективно радио...али Сцалиа к...ц данас се зали и заста треба и заста не.Ниједну анонимну залбу нетреба разматрати ако се зали неко неспорно има право нека се изјасни и потписе....једино то је мјерило и исправно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фц

14.04.2016 07:59

ОДГОВОР ЗА СВЈЕДОК ДАИИ СИ ТИ ГОСПОДИНЕ НОРМАЛАН ,ДА СЕ ИЗЈАСНИ И ПОТПИСЕ,ЗА НОЦ БИ БИЛА УНИСТЕНА ЦИЈЕЛА ФАМЕЛИЈА КОД НАС ПОЛИЦИЈА ЈЕ НАЈЈАЦА КРИМИНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗАТО НАРОД АНОНИМНО ПРИЈАВЉУЈЕ

Name

аxxе

13.04.2016 20:23

Замисли само 91 ???????? да није 00000 мањак несто ту

ОДГОВОРИТЕ