Na policajce u BiH stigla 91 žalba

Na adresu Odbora za žalbe Parlamenta BiH samo tokom prošle godine stigla je 91 pritužba na rad policijskih službenika. Građani se najčešće žale na korupciju, nasilje u porodici, nasilničko i brutalno ponašanje policije...

Bosna i Hercegovina 13.04.2016 | 19:59
Na policajce u BiH stigla 91 žalba

Na meti građana su najčešće pripadnici Granične policije BiH i oni su rekorderi po tužbama građana na njihov rad.

Odbor za žalbe je nadležan za rad Granične policije, SIPA i Direkcije za kontrolu policijskih tela BiH i sve pritužbe koje stignu na račun lošeg rada njihovih članova odmah se uzimaju u rad, kaže za "Novosti" Vjekoslav Vuković, predsednik Odbora za žalbe Parlamenta BiH.

"Najviše žalbi je, prema izveštaju za prošlu godinu o radu stiglo na račun službenika Granične policije BiH i to 55, a u mnogim slučajevima je utvrđeno da je bilo propusta, ali i da je disciplinska komisija pojedincima i progledala kroz prste", kaže Vuković i dodaje da GP BiH ima najviše pritužbi jer i oni su svakog dana u kontaktu sa ljudima na granicama.

On kaže da su imali primere gde je pripadnik GP BiH živeo dve godine sa maloletnicom i dok oni nisu reagovali po prijavi građana taj slučaj nije rešen.

Građani u prijavama često zamene i carinike i granične policajce. Dođu sa prijavom da im je carinik uzeo novac za nešto, a u prijavi navedu da je to granični policajac. Imali smo i prijave da je policajac u Sarajevu razbio prozor na nekoj zgradi dok je igrao fudbal. Mi za to nismo nadležni ali s nama ipak građani kontaktiraju - pojašnjava Vuković.

On dodaje da prilikom prijave odboru građani se moraju potpisati imenom i prezimenom kako bi se znalo ko podnosi prijavu.

"Mislim da je veliki uspeh da godišnje rešimo oko 90 tužbi i nastojaćemo da taj trend nastavimo i u budućnosti. Imamo odličnu saradnju sa Graničnom policijom BiH, SIPA i Direkcijom i oni odmah reaguju čim im javimo za neku prijavu", ističe Vuković.

Sanela Dujaković, portparol Granične policije BiH, kaže za "Novosti" da žalbe građana na rad i postupanje policijskih službenika GP BiH odnose na dužinu čekanja na prelazak državne granice, bespotrebno zadržavanje prilikom obavljanja graničnih provera i slično, devet ih je bilo zbog ponašanja policijskih službenika van dužnosti, tri žalbe na rad policijskih službenika u sedištima organizacionih jedinica.

Ona dalje navodi da je postupajući po podnesenim žalbama, Kancelarija za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu GPBiH utvrdila je da je šest žalbi osnovano, da je jedna delomično osnovana, te da je 27 neosnovano.

"Takođe, za sedam žalbi nije bilo dovoljno dokaza za pokretanje internih postupaka, dok se povodom preostale dve još sprovodi preliminarno ispitivanje žalbenih navoda."

Sve žalbe koje su podnele osobe poznatog identiteta dostavljene su Odboru za žalbe građana PBiH, a posle okončanih preliminarnih provera, odnosno internih postupaka, Odboru su dostavljeni izveštaji. Bitno je istaknuti da Odbor za žalbe građana nije odbacio niti jedan izveštaj GPBiH povodom provere osnovanosti podnesenih žalbi građana, pojasnila je portparol GP BiH.

SPECIJALCI NA "FEJSBUKU"

Kod Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) samo u jednom slučaju je utvrđena odgovornost službenika, kojem je izrečena novčana disciplinska sankcija od 15 odsto u trajanju od dva meseca. Prijave protiv njihovih službenika su uglavnom podnošene zbog neprofesionalnog ponašanja i zloupotrebe službenog položaja ili su rezultat ličnih sukoba između građana i službenika, a i njima je ukazano da članovi SIPA paze šta objavljuju na društvenim mrežama.

SUSPENZIJA

Iz Granične policije BiH su poručili da je u sedam slučajeva žalbi koje su podneli građani pokrenut disciplinski postupak. "U dva slučaja policijski službenici suspendovani su sa zadataka i dužnosti koje su obavljali, a u tri im je izrečena novčana sankcija umanjenja osnovne plate, dok u dva slučaja postupak još traje", poručili su iz GP BiH.

Izvor: Večernje novosti

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Prašina u oči

13.04.2016 18:25

Nemojte tako strogo prema njima, to je njihova đedovina, nemožete ih suspendovati a i rodbina ste.

ODGOVORITE
Name

svedok

13.04.2016 19:56

Da unutrasnja kontrola radi i djeluje selektivno radio...ali Scalia k...c danas se zali i zasta treba i zasta ne.Nijednu anonimnu zalbu netreba razmatrati ako se zali neko nesporno ima pravo neka se izjasni i potpise....jedino to je mjerilo i ispravno.

ODGOVORITE
Name

fc

14.04.2016 07:59

ODGOVOR ZA SVJEDOK DAII SI TI GOSPODINE NORMALAN ,DA SE IZJASNI I POTPISE,ZA NOC BI BILA UNISTENA CIJELA FAMELIJA KOD NAS POLICIJA JE NAJJACA KRIMINALNA ORGANIZACIJA ZATO NAROD ANONIMNO PRIJAVLJUJE

Name

axxe

13.04.2016 20:23

Zamisli samo 91 ???????? da nije 00000 manjak nesto tu

ODGOVORITE