У судници саслушане адвокат и новинар

Саслушањем адвоката Васвије Видовић и новинара Индире Ћатић пред Судом БиХ настављено је суђење предсједнику СББ-а Фахрудину Радончићу и још троје оптужених у овом предмету који се терете за ометање рада правосуђа.

Босна и Херцеговина 13.04.2016 | 18:20
У судници саслушане адвокат и новинар

Одбрана Радончића је предложила укидање притвора Радончићу јер за то не постоји основ, док је Тужилаштво БиХ добило рок од 10 часова да достави своје мишљење, након чега ће се Суд БиХ одредити о овом приједлогу.

Тужилац Божо Михајловић сматра да нема нових околности за укидање притвора.

Видовићева није жељела положити дио заклетве свједока пред почетак рочишта, појаснивши да јој то не дозвољава чињеница да је пуномоћник Радончића и Билсене Шахман од 2014. и да је у томе спречава адвокатска обавеза, додавши да о цијелом догађају за који се терети Радончић нема сазнања.

Она је навела да није саслушавала ниједног свједока у овом предмету и да се у косовском случају "Кељменди" који је започео 1993. године, а који се доводи у везу са Радончићем бавила политичком позадином, што му је и суштина.

Видовићева је потврдила да је, док је била члан Одбране Радончића, ангажовала Индиру Ћатић, уредника "Дневног аваза" да буде њен истражилац у предмету који се води против Радончића, за што као адвокат има право и којој је пренијела писана овлаштења.

Ћатићева је током саслушања негирала да је радила и писала текстове о Азри Сарић по налогу Радончића, те је признала да је у добрим пријатељским односима са бившим директором ОБА Алмиром Џувом.

Она је истакла да Колегијум "Аваза" доноси одлуку о раду на чланцима.

Ћатићевој су у претресу "Авазових" просторија од службеника Сипе, одузети рачунар и мобилни телефон.

До 17. априла Суд БиХ би се требао изјаснити о прудужењу мјера забране за Бакира Даутбашића и Билсену Шахман, јер је то рок када истиче ранија одлука Суда.

Договорено је и да се свједок Сабахудин Жујо састане са члановима одбране Радончића прије рочишта на којем ће бити испитан.

За сљедеће рочиште које је заказано за 27. април предвиђено је саслушање три свједока, Аиде Топаловић, Химзе Селимовића и Далиде Бурзић. Иако је било најављено саслушање Душке Јуришић пролонгирано је за неко од наредних рочишта.

Суђење Радончићу, Бакиру Даутбашићу, Билсени Шахман и Зијаду Хаџијахићу почело је 30. марта.

Против Радончића, Бакира Даутбашића, Билсене Шахман и Зијада Хаџијахића подигнута је оптужница због кривичног дјела удруживања ради чињења кривичних дјела, ометања рада правосуђа и давања награде или другог облика користи за трговину утицајем.

У оптужници је наведено да је Радончић руководио организованом групом која је од 14. децембра прошле до 12. јануара ове године починила низ кривичних дјела.

На рочишту за изјашњење о кривици оптужени су се изјаснили да нису криви.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар