Касно се одлази у кревет и премало спава

У свијету влада 'глобална криза сна' и упркос биолошком сату прекасно се одлази у кревет и премало спава, утврдили су научници анализирајући добивене податке.

Свијет 07.05.2016 | 21:52
Касно се одлази у кревет и премало спава

Подаци су сакупљени помоћу апликације коју је 2014. осмислио тим Универзитета у Мичигену како би помогао људима да превладају “џетлег”. Међутим, корисници су могли изабрати и могућност да подијеле податке о својим навикама спавања.

Тако је утврђено, пише ББЦ, да најмање спавају мушкарци у средњим годинама. Жене генерално спавају око тридесет минута више од мушкараца, поготово оне у добу између 30 и 60 година. Друштво нас данас тјера да останемо будни што дуже, морамо устати рано, а тако се жртвује сан. 'Наши су тјелесни сатови програмирани да радимо неке ствари, ми то не чинимо јер на нас утичу социјални елементи', казао је Акхилесх Реддy са Универзитета у Кембриџу.

'Нећемо знати дугорочне посљедице тога још годинама'. Холанђани спавају просјечно осам сати и 12 минута, скоро сат времена више него људи у Сингапуру и Јапану који спавају просјечно седам сати и 24 минуте. У Великој Британији спава се просјечно нешто испод осам сати, мрву мање него у Француској.

На вријеме спавања највише утиче вријеме одласка у кревет, а утврђен је и снажан утицај узраста на вријеме проведено у сну. Тако млади имају врло различита времена одласка на спавање и буђења, док се код старијих та времена све више приближавају.

Истраживање је показало да се код радника који раде у смјенама, па тако и ноћу, јављају бројни здравствени проблеми.

(Јутарњи.хр)

(Фото: иСтоцк)

Коментари / 0

Оставите коментар