Kasno se odlazi u krevet i premalo spava

U svijetu vlada 'globalna kriza sna' i uprkos biološkom satu prekasno se odlazi u krevet i premalo spava, utvrdili su naučnici analizirajući dobivene podatke.

Svijet 07.05.2016 | 21:52
Kasno se odlazi u krevet i premalo spava

Podaci su sakupljeni pomoću aplikacije koju je 2014. osmislio tim Univerziteta u Mičigenu kako bi pomogao ljudima da prevladaju “džetleg”. Međutim, korisnici su mogli izabrati i mogućnost da podijele podatke o svojim navikama spavanja.

Tako je utvrđeno, piše BBC, da najmanje spavaju muškarci u srednjim godinama. Žene generalno spavaju oko trideset minuta više od muškaraca, pogotovo one u dobu između 30 i 60 godina. Društvo nas danas tjera da ostanemo budni što duže, moramo ustati rano, a tako se žrtvuje san. 'Naši su tjelesni satovi programirani da radimo neke stvari, mi to ne činimo jer na nas utiču socijalni elementi', kazao je Akhilesh Reddy sa Univerziteta u Kembridžu.

'Nećemo znati dugoročne posljedice toga još godinama'. Holanđani spavaju prosječno osam sati i 12 minuta, skoro sat vremena više nego ljudi u Singapuru i Japanu koji spavaju prosječno sedam sati i 24 minute. U Velikoj Britaniji spava se prosječno nešto ispod osam sati, mrvu manje nego u Francuskoj.

Na vrijeme spavanja najviše utiče vrijeme odlaska u krevet, a utvrđen je i snažan uticaj uzrasta na vrijeme provedeno u snu. Tako mladi imaju vrlo različita vremena odlaska na spavanje i buđenja, dok se kod starijih ta vremena sve više približavaju.

Istraživanje je pokazalo da se kod radnika koji rade u smjenama, pa tako i noću, javljaju brojni zdravstveni problemi.

(Jutarnji.hr)

(Foto: iStock)

Komentari / 0

Ostavite komentar