Емирати желе да направе вјештачку планину

Пустињска земља могла би да добије вештачку планину која би проузроковала формирање нових облака, што би омогућило већу количну падавина.

Путовања 07.05.2016 | 08:10
Емирати желе да направе вјештачку планину

Уједињени Арапски Емирати могли би ускоро да добију вештачку планину захваљујући којој би порасла количина киша, а власти су већ ангажовале научнике како би утврдиле да ли је овај пројекат уопште могуће извести.

Нова планина проузроковала би подизање ваздуха, а затим формирање облака и нове падавине.

Пројекат је део националног програма за промену времена, а у 186 програма прошле године је уложено око 550.000 долара.

Научници који раде на пројекту тренутно су у фази разраде модела, односно анализирања најбоље локације у Емиратима и утврђивања колико би планина требало да буде широка и висока.

Роелоф Бруинтјес из Националног центра за истраживање атмосфере рекао је за Арабиан Бусинесс да изградња планине није једноставан захват и да са пројектом неће ићи даље ако је прескуп за владу, али да ће дати оквире алтернатива за дугорочну будућност.

“Ако влада прихвати пројекат, у другој фази ће грађевинске компаније одлучити да ли је могуће планове спровести у дело”, рекао је.

Ако планина буде била саграђена и око ње почну да се формирају нови облаци, авиони би могли да избацују сребро јодид, који би требало да проузрокује повећање падавина.

Б 92

фото: Геттy

 

Коментари / 0

Оставите коментар