Emirati žele da naprave vještačku planinu

Pustinjska zemlja mogla bi da dobije veštačku planinu koja bi prouzrokovala formiranje novih oblaka, što bi omogućilo veću količnu padavina.

Putovanja 07.05.2016 | 08:10
Emirati žele da naprave vještačku planinu

Ujedinjeni Arapski Emirati mogli bi uskoro da dobiju veštačku planinu zahvaljujući kojoj bi porasla količina kiša, a vlasti su već angažovale naučnike kako bi utvrdile da li je ovaj projekat uopšte moguće izvesti.

Nova planina prouzrokovala bi podizanje vazduha, a zatim formiranje oblaka i nove padavine.

Projekat je deo nacionalnog programa za promenu vremena, a u 186 programa prošle godine je uloženo oko 550.000 dolara.

Naučnici koji rade na projektu trenutno su u fazi razrade modela, odnosno analiziranja najbolje lokacije u Emiratima i utvrđivanja koliko bi planina trebalo da bude široka i visoka.

Roelof Bruintjes iz Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere rekao je za Arabian Business da izgradnja planine nije jednostavan zahvat i da sa projektom neće ići dalje ako je preskup za vladu, ali da će dati okvire alternativa za dugoročnu budućnost.

“Ako vlada prihvati projekat, u drugoj fazi će građevinske kompanije odlučiti da li je moguće planove sprovesti u delo”, rekao je.

Ako planina bude bila sagrađena i oko nje počnu da se formiraju novi oblaci, avioni bi mogli da izbacuju srebro jodid, koji bi trebalo da prouzrokuje povećanje padavina.

B 92

foto: Getty

 

Komentari / 0

Ostavite komentar