Рок истекао за чак милион докумената

Број становника који немају један од три лична документа пробио је границу од милион и посљедњих година је у сталном порасту.

Република Српска 05.05.2016 | 16:37
Рок истекао за чак милион докумената

Немар становништва као главни разлог довео је до ситуације да један од три лична документа, лична карта, возачка дозвола или пасош, није важећи код чак 1,03 милиона људи.

Важећу личну карту немају чак 186.403 особе иако је њено посједовање законска обавеза сваког пунољетног држављанина БиХ.

Још драматичније стање је када је ријеч о возачким дозволама, које није продужило 201.177 возача од којих већина, упркос томе, крстари путевима. Пасош, чије посједовање није обавезно, али је коришћење тог документа чији је рок трајања истекао кажњиво, истекао је у 648.564 случаја.

У Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ истакли су да је поразна чињеница да је рок важења истекао за више од милион докумената.

"Тај број је у односу на 2013. годину скоро двоструко већи", истакли су у овој агенцији задуженој за издавање личних докумената.

Ова агенција је становницима од почетка априла ставила на располагање сервис путем којег могу пратити фазе поступка израде докумената од тренутка подношења захтјева до уручења.

"Сервис се налази на нашем сајту, а његово коришћење је бесплатно. Становницима је омогућено да на једноставан начин добију увид у тренутни статус захтјева и да унапријед могу планирати преузимање израђеног личног документа", објаснили су у агенцији.

Немар становништва јачи је и од сталних апела МУП-а Републике Српске да замијене лична документа како би испунили законску обавезу и избјегли плаћање казни.

За нову возачку дозволу потребно је издвојити 65 марака, пасош 55, за а личну карту 18 КМ.

Бањалучанка Милка Јанковић, која је скоро годину имала неважећу возачку дозволу, каже да није знала да је рок важења тог документа истекао све до прије неколико дана, кад ју је зауставила полиција.

"Да ме полиција није зауставила, ко зна до када бих возила са неважећом возачком дозволом. Не возим често па и не обраћам много пажње на то", рекла је Јанковићева.

Законом је прописано да без важеће личне карте није могуће поднијети захтјев за издавање других личних докумената. Возачи које саобраћајне патроле затекну за воланом са истеклом возачком дозволом биће кажњени са 30 КМ. Новчана казна од 100 до 400 марака прописана је за покушај преласка границе БиХ са неважећим пасошем.

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

цц

05.05.2016 14:59

Народ ће те кажњавати и наплаћивати казне .А то што пола тог народа треба подићи кредит да продужи документе то је небитно.А што пропадну банке и паре то није крив нико,ту кривац не одговара,него га штити управо онај ко би требао кажњавати.Лудница

ОДГОВОРИТЕ
Name

јкк

05.05.2016 15:34

Лицне карте морају бити бесплатне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

05.05.2016 18:23

Е у томе је стварни проблем, помнозите 18км са скоро 200 хиљада или 55 са око осамсто хиљада, знате ли колико је то новца у празним будзетима, то је проблем, зато и покусавају наметнути ти тему. Милиони, а обрасци набављени у огромним колицинама цекају на вас новац. Народ стварно нема пара, лк је битна за вецину свакодневних обавеза просјецног становника, али има и оних којима није неопхо на, а коста, превисе пива, сто би Додик рекао.