Rok istekao za čak milion dokumenata

Broj stanovnika koji nemaju jedan od tri lična dokumenta probio je granicu od milion i posljednjih godina je u stalnom porastu.

Republika Srpska 05.05.2016 | 16:37
Rok istekao za čak milion dokumenata

Nemar stanovništva kao glavni razlog doveo je do situacije da jedan od tri lična dokumenta, lična karta, vozačka dozvola ili pasoš, nije važeći kod čak 1,03 miliona ljudi.

Važeću ličnu kartu nemaju čak 186.403 osobe iako je njeno posjedovanje zakonska obaveza svakog punoljetnog državljanina BiH.

Još dramatičnije stanje je kada je riječ o vozačkim dozvolama, koje nije produžilo 201.177 vozača od kojih većina, uprkos tome, krstari putevima. Pasoš, čije posjedovanje nije obavezno, ali je korišćenje tog dokumenta čiji je rok trajanja istekao kažnjivo, istekao je u 648.564 slučaja.

U Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH istakli su da je porazna činjenica da je rok važenja istekao za više od milion dokumenata.

"Taj broj je u odnosu na 2013. godinu skoro dvostruko veći", istakli su u ovoj agenciji zaduženoj za izdavanje ličnih dokumenata.

Ova agencija je stanovnicima od početka aprila stavila na raspolaganje servis putem kojeg mogu pratiti faze postupka izrade dokumenata od trenutka podnošenja zahtjeva do uručenja.

"Servis se nalazi na našem sajtu, a njegovo korišćenje je besplatno. Stanovnicima je omogućeno da na jednostavan način dobiju uvid u trenutni status zahtjeva i da unaprijed mogu planirati preuzimanje izrađenog ličnog dokumenta", objasnili su u agenciji.

Nemar stanovništva jači je i od stalnih apela MUP-a Republike Srpske da zamijene lična dokumenta kako bi ispunili zakonsku obavezu i izbjegli plaćanje kazni.

Za novu vozačku dozvolu potrebno je izdvojiti 65 maraka, pasoš 55, za a ličnu kartu 18 KM.

Banjalučanka Milka Janković, koja je skoro godinu imala nevažeću vozačku dozvolu, kaže da nije znala da je rok važenja tog dokumenta istekao sve do prije nekoliko dana, kad ju je zaustavila policija.

"Da me policija nije zaustavila, ko zna do kada bih vozila sa nevažećom vozačkom dozvolom. Ne vozim često pa i ne obraćam mnogo pažnje na to", rekla je Jankovićeva.

Zakonom je propisano da bez važeće lične karte nije moguće podnijeti zahtjev za izdavanje drugih ličnih dokumenata. Vozači koje saobraćajne patrole zateknu za volanom sa isteklom vozačkom dozvolom biće kažnjeni sa 30 KM. Novčana kazna od 100 do 400 maraka propisana je za pokušaj prelaska granice BiH sa nevažećim pasošem.

(Glas Srpske)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

cc

05.05.2016 14:59

Narod će te kažnjavati i naplaćivati kazne .A to što pola tog naroda treba podići kredit da produži dokumente to je nebitno.A što propadnu banke i pare to nije kriv niko,tu krivac ne odgovara,nego ga štiti upravo onaj ko bi trebao kažnjavati.Ludnica

ODGOVORITE
Name

jkk

05.05.2016 15:34

Licne karte moraju biti besplatne.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

05.05.2016 18:23

E u tome je stvarni problem, pomnozite 18km sa skoro 200 hiljada ili 55 sa oko osamsto hiljada, znate li koliko je to novca u praznim budzetima, to je problem, zato i pokusavaju nametnuti ti temu. Milioni, a obrasci nabavljeni u ogromnim kolicinama cekaju na vas novac. Narod stvarno nema para, lk je bitna za vecinu svakodnevnih obaveza prosjecnog stanovnika, ali ima i onih kojima nije neopho na, a kosta, previse piva, sto bi Dodik rekao.