Бог га створио за све

Педесетосмогодишњи Руђанин, дипломирани инжењер машинства, професор, кореограф, малинар, политичар и омиљени комшија. Предаје машинство, даје часове фолклора, води децу са КиМ на море...

Република Српска 05.05.2016 | 08:23
Бог га створио за све

Људи као што је професор Благоје Церовић ретко се срећу у животу. Инжењер, професор, кореограф, малинар, политичар... Све у једној особи. Неки кажу - Благоје, девојка за све.

Са саговорником је непосредан, присан. Каже да је у младости, у времену пуне животне снаге и илузија, веровао у савршеност света и друштва, а у животу стигао до уверења да је све пролазно. Посебан, различит од других, увек тера своје.

"Женина је срећа да нађе идеалног мушкарца, а мушкарчева - да то баш не буде он" шали се Благоје. "У том сам фазону са мојом Марицом већ више од 30 година. Уз два сина и снаху, ту је и унук Данило."

Благоје је одрастао у прибојском селу Крајчиновићи, уз петролејку, као најстарији син шумара Боже. Пунолетство је дочекао у четвртом разреду Машинско-техничке школе у Прибоју, где је паралелно похађао часове фолклора. Наставио је то на Машинском факултету у Сарајеву, а као дипломирани инжењер машинства, запослио се у ФАП и обновио чланство у старом КУД. Пре више од 30 година се, из Прибоја, доселио у Рудо и запослио као професор машинства у СШЦ, где и сада активно даје часове фолклора деци и омладини у Рудом, Вишеграду и Новом Горажду.

"Почео сам пре две године да се бавим узгојем малина, па више не знам куд ударам. Тек увече, у кревету, проверавам, да ли сам у једном комаду", у свом стилу о себи говори Благоје.

Жали што више нема оних организованих Првомајских уранака и логорских ватри, на које је ишао као дечак и професор у школи. Годинама већ летује у оквиру НВО "Здраво да сте", а по неписаном правилу води на море "најтежу групу", децу са КиМ, из Врања, јер га та деца најбоље слушају, а растају се са рекама суза. Послали су му стотину својих дланова нацртаних на папиру са својим именом, а он је на сваком том "длану" написао одговарајућу песмицу.

"Најдуже се дописујем, сад "фејсбукујем" са породицом из Јакутска, провинције у далеком Сибиру. Познанство са сестрама Љубом и Наташом остварио сам 1982. године на смотри фолклора у Турској. Љуба и њен супруг Чингиз са кћеркама Розом, Џаном и Леном, као и сином Богданом, посетили су ме у Рудом. Деца ме зову ујка Благоје. Наташа и сада у Сибиру, на тамошњим свечаностима, побеђује песмом 'Од Вардара па до Триглава'" каже Благоје.

Благоје је и члан Главног одбора Прве пролетерске бригаде у Београду, зато што већ годинама у Рудом, за 22. децембар - Дан ЈНА, у име Руђана дочекује преживеле борце Прве пролетерске. Ово ради због тога што се сви у овом 21. веку устручавају да се друже са партизанима, а Благоје је то радио и у четворогодишњем мандату заменика начелника општине, а потом и у четворогодишњем мандату председника СО Рудо.

МАХЕР ЗА СВАДБАРСКИ ШТИМУНГ

О Благоју се у Рудом отимају за улогу "чаја" на свадби. Нико као он не зна да направи штимунг у сватовима, да тон весељу, али и подвикне, ауторитативно, кад неко испадне из сватовског "колосека". Он више и не зна колико је деце обучио народним колима, радећи као кореограф у неколико општина, а ових дана, фото-објектив "Новости" га је "ухватио" на проби КУД у Рудом. Треба ли се онда чудити оном да тек касно увече, у кревету, проверава, да ли је у једном "комаду". И не предаје се, а стално је у друштву деце и омладине, колега у школи, међу малинарима. Кад треба, и са првоборцима. На располагању је 24 сата.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

грађанин

05.05.2016 08:07

Нека има још и оваких људи, свака част.

ОДГОВОРИТЕ