И да је на Тибету ми би Титу дошли на гроб

Друже Тито, ми ти се кунемо, да са твога пута не скренемо - заорило се данас који минут пре поднева испред Куће цвећа, вечног почивалишта Јосипа Броза. Песма се понављала и понављала уз додатне већ познате стихове, као на какав празник који је деценијама славио тековине некадашње Југославије и свих њених народа и народности.

Србија 04.05.2016 | 20:05
И да је на Тибету ми би Титу дошли на гроб

Песму је повела група гастарбајтера из Беча, а родом из Ђуринаца код Сопота. С намером да се поклоне Титовим сенима допутовали су из Аустрије. И, с намером обукли најсвечанију одећу да и дотерани покажу поштовање човеку "без кога не би били то што су данас".

"Тако је, брате", говоре, готово углас, после уписивања у књигу утисака.

"Ми смо с његовим црвеним пасошем давно ушли у Европу. И нико нас није питао за име, важно је да смо Југословени. Зарадили смо, скућили се, скућили и децу и унуке. Хвала му. И вечна му слава."

И 36 година од смрти Јосипа Броза постројавају се колоне Титових поштовалаца. Под титовкама са петокраком, без петокраке... са стегнутом песницом, испред мермерне плоче, на којој нема, те, петокраке. За њих који су Брозово време уписали у меморију живота у коме се више живело, а мање преживљавало, мање је важно шта је на мермерној плочи - од њиховог сећања.

Заогрнути тробојкама бивше Југе, са Титовим фотографијама, његовим значкама, ордењем рада, братства и јединства, којима их је одликовао, допутовали су из свих крајева - од Триглава до Ђевђелије.

"Не би нам било далеко ни да је на Тибету", кажу Емилија Ивошевић и Десанка Чекић.

"Колико поштујемо њега, толико поштујемо и његову Јованку, зато су ова два венца ту. Један за њега, други за њу".

На паркингу испред меморијалног комплекса запажамо највише аутобуса из Босне и Херцеговине, више оних из ФБиХ. Из Бихаћа, Цазина, Велике Кладуше, Зенице, Тузле, Бановића, али и из Републике Српске: из Бањалуке и Прњавора...

Готово иста колона Македонаца, нешто мање Словенаца и Хрвата, неколико из Црне Горе и појединих делова Србије. Београђани су, углавном, пристизали градским или сопственим превозом. До преподнева, како нас упућују из меморијалног центра, кроз капију према Кући цвећа прошло је 1.523 људи. До краја дана, сасвим су сигурни, проћи ће више од 2.000.

"Сећање на Броза све је живље", каже нам Ема Смлатић из Велике Кладуше.

Зашто?

"То ме и унук питао... Како зашто? Зато, јер да си ти, сине мој, живео за Титова времена, не би од мене пензионерке тражио џепарац, а здрав си, прав и школован".

Сликају се, људи, за успомену испред Куће цвећа. У књигу утисака уписују речи захвалности "Док је било Тита, било је и жита"... Фотографије настају и уз Брозове бисте у парку. Стегнуте песнице пред бронзаним Брозом. Савијају се руже око његовог врата, дарови су на улазу где му је вечно почивалиште. И тишина, као некад у оној поворци маја пре 36 година.

"Сваке године долазим и долазићу све док ме смрт не обори", говори нам Живко Митрев, из Кочана, Македонија.

"И Јованки ћу доћи 20. октобра. Ви, децо, не знате како се живело у СФРЈ. Радник је поштован, сељак признаван... наша држава поштована је у целом свету. Кад кажеш Југословен свуда су ти врата отворена. Онда је неко одлучио да Југославије више нема. Одлучио да се посвађамо, побијемо и у крви распаднемо. А ја кажем: може бит', опет ће је бит'."

Мојца Кањижа из Новог Места, Белма Хускић и Ален Голић из Зенице су у то уверени.

"Можда ми то нећемо доживети, али неко ће, свакако, доживети, јер, ми, који памтимо нашу лепу бившу земљу, то сазнање преносимо на децу и унуке", каже Белма Хускић.

А Слободан Алексић са Сењака, родом из Власотинца, који је као дечак разносио млеко по Дедињу, прича да је више пута срео Тита и с њим разговарао.

"Онако сам разговарао с њим, као да он није Тито, а као да ја нисам сиротан с југа Србије", сећа се. "Еј, само кад би нам се он врнуо. Све би било другачије."

Извор: Вечерње новости

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

сарајлија

04.05.2016 18:07

сваки улазак 4 КМ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сарајлија

04.05.2016 19:23

Ја бих дао и 100 км само да му одем на гроб. Све сто сам лијепо прозивио било је у његово вријеме. Нека му је вјецна слава.

Name

куки

04.05.2016 18:14

Ех да нам је Тито и бивша СФРЈ .Волим босну ал Југославија је била права држава имала је закон за лопове и много остали ствари сто данас неке државице бивше СФРЈ немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.05.2016 18:17

Болесно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОРЕ

04.05.2016 18:48

Ма да. Ово што имамо је здраво, пуца од здравља.

Name

Драган

04.05.2016 18:57

МОРЕ: Бежање у прошлост, негирање реалности, једнострано сагледавање... Не знам, можда теби њихово понашање делује здраво. Мени није.

Name

нн

04.05.2016 18:18

Слободане, носио си млијеко за вријеме Тита, шта ти се има вртати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реци ста хоцес

04.05.2016 18:19

Реци ста хоцес, али овај цовјек је био давно испред нас. Био хуманиста, да су сад он и Никола Тесла ту. Тада су обојица били испред времена, бар 100 година. Погледајте само Титове говоре прије смрти на yоутубу.... "Надам се да це Срби и Хрвати а и Муслимани овдје у Босни,изабрати прави пут,ово сто нам неко стално убацује неводи ницему. Спијуни су на сваком цоску".... Е каква је то људина и типцина био... "Смрт фасизму,слобода народу"...ЗАУВИЈЕК. ЗИВИО НАМ ДУХ ДРУГА ТИТА ЗАУВИЈЕК... а народи у Б и Х и у региону опаметите се. Не дозволи себи да зивис зивот и на крају умрес ко будала.а са овим нациналним хускацима моземо само да оглупимо. Они су засијали глупост ко епидемију, то се види , пази омладине сада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

микојан

04.05.2016 18:59

Друзе Тито несто би те пит'о,где је моје са тавана зито. Ето вам васег Тита и зита,био је добар а сви су га псовали,људском лицемјерству никад краја,колико је само устаса спасио тај скот,а како заврсисе цетници? Засто је дозволио да Јасеновац пробијају мртваци а толике силне побједе однесосе партизани његови а не могосе спријецити толика клања? Ко им је командовао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

04.05.2016 19:49

Ста казе овај господин?Погледај само како је дрзао говоре!Бас погледај како говори цовјек који незна Српско-Хрватски језик.Смијех до суза.Нас је костао Аустријски каплар у оба рата око 2 милиона Срба мање.Ови сад сто су на власти су 99% сви његови пијонири са заврсеним Кумровецким курсом.Све продук лазног бравара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кокарда

05.05.2016 06:31

Ја нисам за Циту и. !!!!

Name

Вук

05.05.2016 02:38

Зар ових јос има зивих?? Поклањају се усташи!! Невидјено...

ОДГОВОРИТЕ