Сви перу руке од агенције ИГА

Владе Републике Српске и Федерације БиХ, које су власници посрнуле Извозно-кредитне агенције (ИГА) БиХ, још нису разматрале информацију о стању у овој институцији нити су предложиле било какве мјере за њено даље дјеловање, иако им је све то достављено још крајем прошле године, потврђено је "Независним".

Босна и Херцеговина 04.05.2016 | 07:35
Сви перу руке од агенције ИГА

Наиме, Савјет министара и Парламентарна скупштина БиХ су, приликом разматрања информације Свјетске банке, која је пружила помоћ у процјени стања и предложила више опција могућих рјешења за реструктурирање ове агенције, у новембру прошле године, исту упутили према владама ентитета са захтјевом да, као власници ИГА, размотре предложене мјере те да се очитују.

"До сада нисмо добили информацију да су ентитетске владе разматрале поменуту информацију нити да су у том смислу донијеле икакве закључке", рекли су нам из ИГА БиХ.

Да је то заиста тако, потврдили су нам и из обје владе.

Из Министарства енергије, рударства и индустрије Федерације БиХ рекли су да, према њиховим сазнањима, Влада Федерације БиХ није расправљала о проблематици ове агенције. Исто тако, из Владе Републике Српске незванично нам је речено да информација о стању у ИГА, као ни предложене мјере нису биле на досадашњим сједницама Владе Републике Српске.

О чему се овдје стварно ради, тешко је закључити, пошто се лоптица одговорности за то што се бх. агенција налази пред гашењем, очигледно пребацује са ентитетског на ниво БиХ и обрнуто. И док то тако траје, ИГА тоне све дубље, притиснута огромним обавезама и суочена са бројним тужбама.

Подсјећања ради, ИГА БиХ се, због превелике изложености према клијентима, а посебно према Фабрици цијеви "Унис" из Дервенте, налази у тешком финансијском стању и као једини излаз из ове ситуације предлаже се гашење или докапитализација ове државне институције. То је предложила Техничка мисија Свјетске банке, која је пружила помоћ у процјени стања и предлагању више опција могућих рјешења за реструктурирање ове агенције.

Све то наведено је у Информацији о оцјени стања у ИГА БиХ, коју је сачинио Управни одбор те агенције, а коју је разматрала и Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Та комисија задужила је Савјет министара и УО ИГА БиХ да са оснивачима, БиХ и ентитетима, одаберу једну од опција у вези са будућношћу ове агенције. У информацији је наведено да изабрана опција не треба да има фискални утицај на буџете државе и ентитета.

На располагању је шест опција

Из информације УО ИГА БиХ, видљиво је да се као прва опција предлаже "не урадити ништа", што би, како је појашњено, значило да овој агенцији остаје да се полако угаси, успут покушавајући да задржи кредиторе и судове на дистанци, како потраживања не би била подмирена. Предност ове опције је да нема измирења потраживања нити докапитализације, али су извјесни индиректни ризици и смањење репутације БиХ.

Као друга опција предлаже се одрицање од потраживања и докапитализација, али би у том случају сви учесници изгубили већи износ новца.

Како се наводи, трећа могућа опција је докапитализација и подмирење потраживања у износу од 160 милиона марака, те наставак пословања под постојећом структуром.

Четврта опција је ликвидација ове агенције, што би подразумијевало продају имовине и отплату дугова, док је пета опција ликвидација, отплата дугова и престанак свих пословних активности, а она предвиђа да ентитети прихвате обавезе агенције.

И као шеста могућа опција за рјешење овог проблема наводи се ликвидација ИГА, отплата дугова и оснивање нове извозно-кредитне агенције са државним рачуном. Та опција је оцијењена као најскупља, али би држава сачувала репутацију и понудила рјешење за покривање потреба извозних послова, док је техничка мисија Свјетске банке препоручила баш ту опцију.

Иначе, према процјени тима Свјетске банке, тренутна финансијска ситуација у ИГА БиХ је веома тешка по свим стандардима. Наводе да је стање капитала изразито негативно те је првенствено изазвано позваним гаранцијама једног клијента - "Униса" - тако да расположива средства покривају свега 10 одсто тих гаранција.

Извор: Независне новине

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Питање

04.05.2016 06:28

... А кад је основана ова агенција ? Колико је пара у њу улозено прилоком оснивања и колике је троскове правила на годисњем нивоу (плате, итд). Само да видимо гдје су јос бацене паре пореских обвезника, тј. насе паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сигурица

04.05.2016 06:54

Знам нас, опција бр.1 је заправо једина у игри, остале су ту само да замажу очи странцима и ММФ-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.05.2016 07:28

Пери дери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

04.05.2016 07:33

Вероватно да це радници ступити у страјк и изаци ма протесте због непримања плата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гооол

04.05.2016 08:20

И њима касни као просвјети и здравственим радницима, а? Борци? Мало морген...ахахаха.

Name

босанка босна

04.05.2016 07:45

А сто су несто тузна ова лица са слике види се да им несто фали а то су паре.Док је било у касама то су била врло весела лица али се сенлуцило на сваком кораку.Е сада оцекују да би опет неко дао паре па да наставе и даље манипулисати градјанима а они красти.Али изгледа да је висе и свијет увидио да су то корумпирани типови и лазови па недају висе новце бас тако.Аи не треба дати док народ не схвати ко их води и унистава висе од двадесет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

04.05.2016 08:08

Све Агенције (а има их бог зна колико), слузиле су властима да ухљебе цланство! Само обицан цовек не зна сврху тих Агенција ако им већ није задатак да лагодно зиве не радећи ниста и не полазући рацун ама бас бас никоме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

04.05.2016 08:32

Ја тројке мафијаске слуга!?!?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

04.05.2016 16:46

Они су мафијашке пудлице.

Name

јелена

04.05.2016 08:41

Одрастала сам уз твоју музику,тај драги глас зивеце умом срцу,све док будем зивела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ммф

04.05.2016 08:43

Нема висе пара,морате смањивати плате,и то велике плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

04.05.2016 08:51

Корупцију у БиХ подупире ММФ својим парама које уијек стигну кад додје стани пани. Тако су нам развалили све што смо имали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст се наставља

04.05.2016 08:52

Ово троје знају о привреди и водјену државе или ентитета колико и Марко Краљевић о стоном тенису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

04.05.2016 10:08

какосу само фини и немрзесе цим су паре у питању теско народу којице све то морат вратит један дан да није залосно билоби смјесно