Велики ризик: Ноћни рад опасан за жене

Промјена временских зона приликом интерконтиненталних путовања и ноћни рад више погађају жене него мушкарце, показује истраживање Универзитета у Сарију

Свијет 03.05.2016 | 21:57
Велики ризик: Ноћни рад опасан за жене

У експерименту је учествовало 16 мушкараца и 18 жена који су провели 28 сати без природног циклуса свјетла и таме. На свака три сата, испитаници су ријешавали тест пажње, меморије и моторних функција, оцијењивали су своје расположење и осјећање умора.

Припадници оба пола су рекли да осјећају промјене, али тестови научника прецизно су утврдили да су жене показале далеко лошије когнитивне способности у раним јутарњима часовима, што коинцидира са ноћним радом.

Раније студије показале су здравствени ризик за људе који раде у ноћним смјенама. Па тако, Свјетска здравствена организација је 2007. класификовала ноћни рад као потенцијално канцероген.

Истраживање са Харварда упозорило је да жене које су пет година радиле ноћне смјене имају 11 одсто већи ризик од преране смрти. А даме које су 15 и више година радиле у ротирајућим ноћним смјенама имале су 25 одсто већи ризик од умирања од рака плућа.

(Агенције)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

04.05.2016 04:40

Зато жене наџиве све и једног мушкарца остану још у животу најмање 30 год ,, нека ја ћу теби је тешко "

ОДГОВОРИТЕ