Аделин албум утицао на раст музичких прихода

Британска певачица Адел имала је најбоље продавани албум прошле године, глобални хит који је допринео да приходи од музике забележе први битнији раст од почетка дигиталне ере пре две деценије.

Забава 13.04.2016 | 09:58
Аделин албум утицао на раст музичких прихода

Према подацима које је данас објавила Међународна федерација произвођача фонограма (ИФПИ) Аделин албум "25" продат у 17,4 милиона примерака, односно пет пута више него први следећи албуми по приходима, певача Еда Ширана и Тејлор Свифт, чији су албуми "X" и "1989" продати у 3,5 милиона примерака.

Најбоље продавани сингл прошле године био је "Сее Yоу Агаин" Виз Калифе који је продат у 20,9 милиона примерака.

Федерација је навела да су глобални приходи од снимљене музике порасли 3,2 одсто између 2014. и 2015. на 15 милијарди долара, и да је та индустрија јако погођена дигиталном револуцијом поново почела да бележи раст прихода.

Како се наводи овај пораст је "први значајан годишњи раст у овој индустрији у готово две деценије"

Директор Федерације Франсис Мур је рекао да те цифре показују да се "индустрија прилагодила дигиталном времену и из тога изашла јача и паметнија".

Продаја дигиталне музике укључујући стриминг или преузимање с интернета представјало је 45 одсто од укупних прихода, док плоче, дискови и други производи представљали 39 одсто од прихода. Први пут да је дигитална музика остварила највећи удео у приходима. Остатак прихода је углавном дошао од права за наступе.

Иако опште узев приходи од музике расту, у извештју се наводи да се повећава јаз између количине музике која се користи и новца који се враћа уметницима и продуцентима.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар