Широм Српске служене Васкршње литургије

Звона на свим православним храмовима у Бијељини огласила су се рано јутрос и означила дан Христовог васкрсења. Васкршње јутрење у храму Рођења пресвете Богородице служио је епископ зворничко-тузлански Хризостом.

Република Српска 01.05.2016 | 13:52
Широм Српске служене Васкршње литургије

"Васкрс је највећи празник нашег спасења, јер је Господ спасио човјека од власти гријеха и смрти. Нека данас радост васкрсења испуни наше душе, наше домове, нашу државу и наш народ сав, да се свуда радост васкрсења осјети", поручио је вјерницима владика Хризостом.

Он је истакао да је Господ управо и дошао да би у свакоме од нас био и дао себе кроз свете тајне крви и тијела Господње, али и кроз све друге тајне свете.

Владика је подсјетио да је Господ спасио човјека од власти гријеха и смрти, али и избавио све који су у Старом завјету чекали долазак Месије, избавитеља и искупитеља свијета.

"Треба свако од нас да га доживи управо у срцу своме, у животу своме, у бићу своме, јер ако не осјетимо васкрсење Христово онда се оно није ни десило у животима нашим", нагласио је владика Хризостом.

Он је окупљенима и свим православним вјерницима пожелио да Господ, управо молитвама које су се све вријеме служиле, удостоји сваког понаособ те радости, те да се данас сви испуне, и међу собом, као браћа и сестре, подијеле радост Хростовог васкрсења.

"Не гледајмо само у Бога, гледајмо и у ближње своје јер ћемо у њима препознати и браћу и самога Бога", нагласио је епископ зворничко-тузлански.

Он је пожелио да се свуда осјети радост васкрсења.

"Није васкрсење само празник, васкрсење Исуса Христа је, прије свега, доживљај васкрслога Господа. Нека је срећан овај наш највећи празник који данас славимо уз служење светих архијерејских литургија, уз молитве и мољења да нам Господ буде милостив, да нас спаси и избави, због онога због чега је дошао и страдао. Нека је свима срећан и благословен Васкрс свима, и онима који данас са нама нису", поручио је владика Хризостом.

Послије вишенедељног поста којим су се припремали за највећи хришћански празник вјерници су данас приступили Светој тајни причешћа и тако започели прославу Васкрса.

Свету архијерејску литургију у манастиру Свете Петке у Бијељини у присуству великог броја вјерника служио је умировљени епископ зворничко -тузлански господин Василије.

Он је свим окупљеним вјерницима поручио да је Христос наша сила и снага и који непрекидно чини чуда међу којима је и Васкрсење. Оно је наша покретачка снага, да у невољама никад не клонемо, да се у добру не понесемо, да имамо осјећања за ближње своје и да се за њих молимо.

У храму Свете Петке Параскеве у Угљевику протојереј-ставрофор Мићо Пајкановић, први угљевички парох, сужио је Васкршњу службу, те након читања посланице Његове светости патријарха српског Иринеја, окупљеним вјерницима пожелио срећан празник Васкрсења Исуса Христа.

"Желим вам да прославите највећи хришћански празник васкрсења Господа Исуса Христа, да га прославите у вашим домовима са најбољим жељама", рекао је први угљевички парох.

У храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду ноћас је служена Васкршња литургија којој је претходило уношење плаштанице.

"У молитвама и посту припремали смо се за највеће славље - васкрсење Христово, а своје молитве наставите и нек не престану добра дјела која чините", поручио је након литургије свешетник Немања Видић, честитајући празник поздравом "Христос васкрсе".

У храмовима у сребреничкој и братуначкој општини јутрос су служене васкршње литургије, којима је присуствовао и свету тајну причешћа примио велики број вјерника.

Литургије су служене у црквама у Сребреници и Скеланима, те у манастирима Свете Тројице у Сасама и Покрова Пресвете Богородице у Карну код Сребренице, као и у црквама у Кравици, Братунцу, Бјеловцу и Полому у братуначкој општини.

У Саборном храму у Зворнику јутрос је служена васкршња литургија, којој је присуствовао велики број вјерника.

Након литургије, мјесно свештенство прочитало је васкршњу посланицу Његове светости патријарха српског Иринеја, а потом су вјерници приступили светој тајни причешћа.

Васкршње литургије служене су и у другим храмовима на подручју црквене општине Зворник.

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је јутрос у Саборном храму у Требињу Свету архијерејску литургију поводом највећег хришћанског празника - Васкрса. Литургије служене и у другим градовима

Више хиљада вјерника, међу којима је био велики број дјеце, дошао је да заједно подијеле радост великог празника.

Епископ Григорије поручио је вјерницима да буду срећни и да им Васакрс и служба Божија буде на радост и спасење.

"Даће Бог да се увијек радујемо овако празнику, да се радујемо Христу, зато је Христос спаситељ, а ми смо људи у земљу одлазимо. Не можемо се избавити из смрти ако нас Бог, који је бесмртан, не изведе. Зато је Христово васкресење наша једина нада", рекао је владика Григорије.

Према традицији, вјерници, након службе, одлазе својим домовима, гдје их чекају свечана трпеза и фарбана јаја, као симбол живота и његове побједе над смрћу.

(БН телевизија/Срна)

(Фото: БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар