Širom Srpske služene Vaskršnje liturgije

Zvona na svim pravoslavnim hramovima u Bijeljini oglasila su se rano jutros i označila dan Hristovog vaskrsenja. Vaskršnje jutrenje u hramu Rođenja presvete Bogorodice služio je episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Republika Srpska 01.05.2016 | 13:52
Širom Srpske služene Vaskršnje liturgije

"Vaskrs je najveći praznik našeg spasenja, jer je Gospod spasio čovjeka od vlasti grijeha i smrti. Neka danas radost vaskrsenja ispuni naše duše, naše domove, našu državu i naš narod sav, da se svuda radost vaskrsenja osjeti", poručio je vjernicima vladika Hrizostom.

On je istakao da je Gospod upravo i došao da bi u svakome od nas bio i dao sebe kroz svete tajne krvi i tijela Gospodnje, ali i kroz sve druge tajne svete.

Vladika je podsjetio da je Gospod spasio čovjeka od vlasti grijeha i smrti, ali i izbavio sve koji su u Starom zavjetu čekali dolazak Mesije, izbavitelja i iskupitelja svijeta.

"Treba svako od nas da ga doživi upravo u srcu svome, u životu svome, u biću svome, jer ako ne osjetimo vaskrsenje Hristovo onda se ono nije ni desilo u životima našim", naglasio je vladika Hrizostom.

On je okupljenima i svim pravoslavnim vjernicima poželio da Gospod, upravo molitvama koje su se sve vrijeme služile, udostoji svakog ponaosob te radosti, te da se danas svi ispune, i među sobom, kao braća i sestre, podijele radost Hrostovog vaskrsenja.

"Ne gledajmo samo u Boga, gledajmo i u bližnje svoje jer ćemo u njima prepoznati i braću i samoga Boga", naglasio je episkop zvorničko-tuzlanski.

On je poželio da se svuda osjeti radost vaskrsenja.

"Nije vaskrsenje samo praznik, vaskrsenje Isusa Hrista je, prije svega, doživljaj vaskrsloga Gospoda. Neka je srećan ovaj naš najveći praznik koji danas slavimo uz služenje svetih arhijerejskih liturgija, uz molitve i moljenja da nam Gospod bude milostiv, da nas spasi i izbavi, zbog onoga zbog čega je došao i stradao. Neka je svima srećan i blagosloven Vaskrs svima, i onima koji danas sa nama nisu", poručio je vladika Hrizostom.

Poslije višenedeljnog posta kojim su se pripremali za najveći hrišćanski praznik vjernici su danas pristupili Svetoj tajni pričešća i tako započeli proslavu Vaskrsa.

Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svete Petke u Bijeljini u prisustvu velikog broja vjernika služio je umirovljeni episkop zvorničko -tuzlanski gospodin Vasilije.

On je svim okupljenim vjernicima poručio da je Hristos naša sila i snaga i koji neprekidno čini čuda među kojima je i Vaskrsenje. Ono je naša pokretačka snaga, da u nevoljama nikad ne klonemo, da se u dobru ne ponesemo, da imamo osjećanja za bližnje svoje i da se za njih molimo.

U hramu Svete Petke Paraskeve u Ugljeviku protojerej-stavrofor Mićo Pajkanović, prvi ugljevički paroh, sužio je Vaskršnju službu, te nakon čitanja poslanice NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, okupljenim vjernicima poželio srećan praznik Vaskrsenja Isusa Hrista.

"Želim vam da proslavite najveći hrišćanski praznik vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista, da ga proslavite u vašim domovima sa najboljim željama", rekao je prvi ugljevički paroh.

U hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu noćas je služena Vaskršnja liturgija kojoj je prethodilo unošenje plaštanice.

"U molitvama i postu pripremali smo se za najveće slavlje - vaskrsenje Hristovo, a svoje molitve nastavite i nek ne prestanu dobra djela koja činite", poručio je nakon liturgije svešetnik Nemanja Vidić, čestitajući praznik pozdravom "Hristos vaskrse".

U hramovima u srebreničkoj i bratunačkoj opštini jutros su služene vaskršnje liturgije, kojima je prisustvovao i svetu tajnu pričešća primio veliki broj vjernika.

Liturgije su služene u crkvama u Srebrenici i Skelanima, te u manastirima Svete Trojice u Sasama i Pokrova Presvete Bogorodice u Karnu kod Srebrenice, kao i u crkvama u Kravici, Bratuncu, Bjelovcu i Polomu u bratunačkoj opštini.

U Sabornom hramu u Zvorniku jutros je služena vaskršnja liturgija, kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika.

Nakon liturgije, mjesno sveštenstvo pročitalo je vaskršnju poslanicu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, a potom su vjernici pristupili svetoj tajni pričešća.

Vaskršnje liturgije služene su i u drugim hramovima na području crkvene opštine Zvornik.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je jutros u Sabornom hramu u Trebinju Svetu arhijerejsku liturgiju povodom najvećeg hrišćanskog praznika - Vaskrsa. Liturgije služene i u drugim gradovima

Više hiljada vjernika, među kojima je bio veliki broj djece, došao je da zajedno podijele radost velikog praznika.

Episkop Grigorije poručio je vjernicima da budu srećni i da im Vasakrs i služba Božija bude na radost i spasenje.

"Daće Bog da se uvijek radujemo ovako prazniku, da se radujemo Hristu, zato je Hristos spasitelj, a mi smo ljudi u zemlju odlazimo. Ne možemo se izbaviti iz smrti ako nas Bog, koji je besmrtan, ne izvede. Zato je Hristovo vaskresenje naša jedina nada", rekao je vladika Grigorije.

Prema tradiciji, vjernici, nakon službe, odlaze svojim domovima, gdje ih čekaju svečana trpeza i farbana jaja, kao simbol života i njegove pobjede nad smrću.

(BN televizija/Srna)

(Foto: BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar