Број новоизграђених станова преполовљен

Криза се одразила и на грађевинарство. Станоградња у Босни и Херцеговини преполовљена је у посљедњих пет година. 

Босна и Херцеговина 30.04.2016 | 19:56
Број новоизграђених станова преполовљен

То аутоматски повлачи и број квадрата изграђених станова, која је, према подацима Агенције за статистику БиХ, срезан за скоро сто хиљада од 2010. године. Ови подаци говоре о неликвидној привреди и најнижој икада куповној моћи грађана, поручују економисти и синдикалци.

У Босни и Херецговини су прошле године изграђена свега 1. 872 стана, што је дупло мање у односу на прије пет година. Фрапантни подаци Агенције за статистику БиХ говоре да се и број новоизграђених квадрата станова вртоглаво спустио, па се са скоро 200 хиљада квадрата снизио на нешто мало више од 100 хиљада. Синдикалци из области грађевинарства нису зачуђени овим подацима, јер је много људи кредитно неспособно и без могућности да се узме велики кредит за стан.

Економисти поручују да је новоградња опала у складу са економским приликама, али и потражњом. Грађани, са несигурним радним мјестима, не упуштају се у подизање великих кредита. Поручују да би осигурање, у случају губитка посла, које би преузело на себе рату кредита у периоду од 6 мјесеци, било најбоље рјешење, које већ увелико функционише на западу.

БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Градевинац

30.04.2016 20:06

Ала ви лазете и то на квадтрат ,па то је невјероватно. Па сад се у БЛ гради 20 зграда у просијеку по 30 станова и то минимум а ја знам 100% и по 50 у згради. То вам је лазљивци висе од 600. Знам за бар 3 у Бијељини и то је 100 ком. За 2 у Градсци и то је 70, и 2 у Модрици и то је око 70 , 1 у Целинцу то је око 30, 1 у И.Сарајеву, бар 3 у Палама. Знаци стварно обмањује народ у РС. А ови све сто критикују или хвале су васи подобни играци. Миниму 1000 и висе овог момента.!!! Знам !!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

01.05.2016 08:34

Градјевинац, да бар нисте изградили ниједан у Бањалуци. То сто сте ви изградили је обицно смеце. Без урбанистицких услова, непознате архитектуре, на мање висе отетим плацевима уз помоц корумпиране ентитетске бирократије. Бетонирали сте овај град, без реда и поретка, Бањалулу сте потпуно упропастили, сељацине проклете.

Name

родјо

30.04.2016 20:50

Тајкуни немају ста висе украсти а дијаспора сто је изградила или купила и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

01.05.2016 15:00

У Грчкој на мору квадрат стана може да се нађе и за 300 евра за квадрат док код нас за 1000-1500 КМ. Јефтиније је купити стан на грчком мору него стан на сјеверу БиХ. Паметноме доста колике су цијене некретнина код нас и колико смо неконкурентно тржиште. Сви ови станови који се сада граде су само мали дијелић онога колико би се могло градити да није кризе и да цијене нису превелике за наш стандард. Ово је фактички градња за купце који су унапријед купили станове, а таквих је на овој кризи јако мало успоредимо ли то са потенцијалом.

ОДГОВОРИТЕ