Broj novoizgrađenih stanova prepolovljen

Kriza se odrazila i na građevinarstvo. Stanogradnja u Bosni i Hercegovini prepolovljena je u posljednjih pet godina. 

Bosna i Hercegovina 30.04.2016 | 19:56
Broj novoizgrađenih stanova prepolovljen

To automatski povlači i broj kvadrata izgrađenih stanova, koja je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, srezan za skoro sto hiljada od 2010. godine. Ovi podaci govore o nelikvidnoj privredi i najnižoj ikada kupovnoj moći građana, poručuju ekonomisti i sindikalci.

U Bosni i Herecgovini su prošle godine izgrađena svega 1. 872 stana, što je duplo manje u odnosu na prije pet godina. Frapantni podaci Agencije za statistiku BiH govore da se i broj novoizgrađenih kvadrata stanova vrtoglavo spustio, pa se sa skoro 200 hiljada kvadrata snizio na nešto malo više od 100 hiljada. Sindikalci iz oblasti građevinarstva nisu začuđeni ovim podacima, jer je mnogo ljudi kreditno nesposobno i bez mogućnosti da se uzme veliki kredit za stan.

Ekonomisti poručuju da je novogradnja opala u skladu sa ekonomskim prilikama, ali i potražnjom. Građani, sa nesigurnim radnim mjestima, ne upuštaju se u podizanje velikih kredita. Poručuju da bi osiguranje, u slučaju gubitka posla, koje bi preuzelo na sebe ratu kredita u periodu od 6 mjeseci, bilo najbolje rješenje, koje već uveliko funkcioniše na zapadu.

BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Gradevinac

30.04.2016 20:06

Ala vi lazete i to na kvadtrat ,pa to je nevjerovatno. Pa sad se u BL gradi 20 zgrada u prosijeku po 30 stanova i to minimum a ja znam 100% i po 50 u zgradi. To vam je lazljivci vise od 600. Znam za bar 3 u Bijeljini i to je 100 kom. Za 2 u Gradsci i to je 70, i 2 u Modrici i to je oko 70 , 1 u Celincu to je oko 30, 1 u I.Sarajevu, bar 3 u Palama. Znaci stvarno obmanjuje narod u RS. A ovi sve sto kritikuju ili hvale su vasi podobni igraci. Minimu 1000 i vise ovog momenta.!!! Znam !!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

01.05.2016 08:34

Gradjevinac, da bar niste izgradili nijedan u Banjaluci. To sto ste vi izgradili je obicno smece. Bez urbanistickih uslova, nepoznate arhitekture, na manje vise otetim placevima uz pomoc korumpirane entitetske birokratije. Betonirali ste ovaj grad, bez reda i poretka, Banjalulu ste potpuno upropastili, seljacine proklete.

Name

rodjo

30.04.2016 20:50

Tajkuni nemaju sta vise ukrasti a dijaspora sto je izgradila ili kupila i to je to.

ODGOVORITE
Name

Direkt

01.05.2016 15:00

U Grčkoj na moru kvadrat stana može da se nađe i za 300 evra za kvadrat dok kod nas za 1000-1500 KM. Jeftinije je kupiti stan na grčkom moru nego stan na sjeveru BiH. Pametnome dosta kolike su cijene nekretnina kod nas i koliko smo nekonkurentno tržište. Svi ovi stanovi koji se sada grade su samo mali dijelić onoga koliko bi se moglo graditi da nije krize i da cijene nisu prevelike za naš standard. Ovo je faktički gradnja za kupce koji su unaprijed kupili stanove, a takvih je na ovoj krizi jako malo usporedimo li to sa potencijalom.

ODGOVORITE