Благодатни огањ и ове године у Српској

У православним храмовима у Бањалуци и на Сокоцу сутра, на Велику суботу, биће организован свечани дочек Благодатног огња или пламена са гроба Исуса Христа, који ће и ове године из Јерусалима бити пренесен у Републику Српску.

Република Српска 29.04.2016 | 19:34
Благодатни огањ и ове године у Српској

Благодатни огањ доспјеће у Бањалуку на Велику суботу, а благовјерном народу биће предат пред васкршње јутрење, у поноћ, прије васкршње литургије у Саборном храму Христа Спаситеља, потврђено је Срни у Управи овог храма.

Након предаје Благодатног огња, слиједи васкршња литургија коју ће служити Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем.

И на подручје Митрополије дабробосанске и ове године ће бити донесен пламен Благодатног огња са гроба Исуса Христа у Јерусалиму, а његов дочек биће организован у ноћи на Велику суботу испред Храма Светог пророка Илије на Сокоцу.

Долазак Благодатног огња планиран је у поноћ када ће у Храму Светог пророка Илије почети и васкршња литургија.

Архијерејски замјеник у Митрополији дабробосанској, протојереј-ставрофор Борис Бандука изјавио је Срни да ће вјерници прилику да запале свијеће Благодатним огњем имати и у другим храмовима Митрополије дабробосанске.

Преношење Благодатног огња из Јерусалима у Бањалуку организовали су Епархија бањалучка и Републички секретаријат за вјере.

Православни вјерници у Српској прошле године уочи Васкрса дочекали су Благодатни огањ.

Благодатни огањ, кога називају и највећим чудом у Јерусалиму, појављује се сваке године уочи Васкрса, приликом молитве патријарха јерусалимског и све Палестине у Цркви Христовог Васкрсења.

Патријарх улази у цркву чија су врата била запечаћена, након што су сва кандила у цркви погашена, а комисија је утврдила да се у њој не налази ништа чиме би се вјештачки изазвао пламен.

Извор: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

грађанин

29.04.2016 17:58

Једина радост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

29.04.2016 18:30

Само га доноси Милокрад Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Михајло

29.04.2016 20:02

Ти си опсједнут са Додиком немаш памети ни грам шта

ОДГОВОРИТЕ