Blagodatni oganj i ove godine u Srpskoj

U pravoslavnim hramovima u Banjaluci i na Sokocu sutra, na Veliku subotu, biće organizovan svečani doček Blagodatnog ognja ili plamena sa groba Isusa Hrista, koji će i ove godine iz Jerusalima biti prenesen u Republiku Srpsku.

Republika Srpska 29.04.2016 | 19:34
Blagodatni oganj i ove godine u Srpskoj

Blagodatni oganj dospjeće u Banjaluku na Veliku subotu, a blagovjernom narodu biće predat pred vaskršnje jutrenje, u ponoć, prije vaskršnje liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, potvrđeno je Srni u Upravi ovog hrama.

Nakon predaje Blagodatnog ognja, slijedi vaskršnja liturgija koju će služiti NJegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem.

I na područje Mitropolije dabrobosanske i ove godine će biti donesen plamen Blagodatnog ognja sa groba Isusa Hrista u Jerusalimu, a njegov doček biće organizovan u noći na Veliku subotu ispred Hrama Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Dolazak Blagodatnog ognja planiran je u ponoć kada će u Hramu Svetog proroka Ilije početi i vaskršnja liturgija.

Arhijerejski zamjenik u Mitropoliji dabrobosanskoj, protojerej-stavrofor Boris Banduka izjavio je Srni da će vjernici priliku da zapale svijeće Blagodatnim ognjem imati i u drugim hramovima Mitropolije dabrobosanske.

Prenošenje Blagodatnog ognja iz Jerusalima u Banjaluku organizovali su Eparhija banjalučka i Republički sekretarijat za vjere.

Pravoslavni vjernici u Srpskoj prošle godine uoči Vaskrsa dočekali su Blagodatni oganj.

Blagodatni oganj, koga nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Vaskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine u Crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija je utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se vještački izazvao plamen.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

građanin

29.04.2016 19:58

Jedina radost.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

29.04.2016 20:30

Samo ga donosi Milokrad Dodik.

ODGOVORITE
Name

Re Mihajlo

29.04.2016 22:02

Ti si opsjednut sa Dodikom nemaš pameti ni gram šta

ODGOVORITE