Посмртни остаци нађени у бетону у јами Радача

Већи број посмртних остатака људског поријекла и остаци бетона пронађени су у јами Радача код Мостара, што иде у прилог истражним сазнањима да су тијела након бацања у њу затрпавана како би била сакривена.

Босна и Херцеговина 29.04.2016 | 16:54
Посмртни остаци нађени у бетону у јами Радача

Тужилаштво БиХ саопштило је јуче да ће ископавања у јами Радача, у којој се, према прикупљеним доказима и информацијама, налази већи број посмртних остатака углавном жртава српске националности из претходног рата, бити настављена.

"Прво је током ексхумације у сриједу пронађен мањи број костију, а накнадним ископавањем откривен је већи број посмртних остатака људског поријекла. Кости и посмртни остаци пронађени су на дубини од око 54 метра. Након вађења из јаме биће обављено вјештачење и утврђивање идентитета жртава путем ДНК анализе", навело је Тужилаштво БиХ.

Из Тужилаштва БиХ су најавили да ће њихов истражилац и представници Института за нестала лица БиХ и Међународне комисије за тражење несталих (ИЦМП) изаћи на ту локацију ради координисања даљих активности.

"Ексхумација на локалитету Радаче траје већ дужи период и одвија се отежано, јер је ријеч о изузетно неприступачном локалитету велике дубине, гдје су пронађени остаци бетона и минско-експлозивна средства. У процесу ексхумације учествују алпинистички тимови из домаћих полицијских агенција", навели су у Тужилаштву БиХ.

Члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица Милан Мандић каже да је ексхумација у Радачи настављена под притиском јавности и да је нечувено то што се у БиХ ради са српским жртвама.

"За јаму Радача сам у Институту говорио од 2007, а откопавања су почела тек 2009. године. Тада су пронађени остаци троје Срба и једног Хрвата, па је све поново обустављено. Након јавног упозорења да су посмртни остаци десетина убијених заливени бетоном, тражење је настављено, али опет успорено", каже Мандић.

Истиче да су истражиоци дошли до половине дубине јаме и да се посмртни остаци жртава налазе тек испод дебелог бетонског слоја, али и у њему самом.

"Проблем је што је до сада било уобичајено да ексхумације великих масовних гробница у којима су српске жртве буду стопиране након откривања првих посмртних остатака. Такав случај је и са сарајевском депонијом у Бућа потоку, гдје је ексхумација прво премјештена са мјеста гдје су нађени остаци, а затим и потпуно обустављена. Умјесто да држава инсистира на тражењу несталих припадника српског народа, као и осталих, то морају радити удружења породица несталих и убијених", огорчен је Мандић.

Ексхумација јаме Радача стартовала је почетком јула прошле године. Чланови стручних тимова људске посмртне остатке пронашли су у јами Радача и у новембру 2015. године на дубини од око 50 метара.

“Глас Српске” први је објавио да се у Радачи налазе посмртни остаци од 200 до 300 особа српске и бошњачке националности убијених током рата. Ту би, према прикупљеној документацији, требало да буду посмртни остаци локалних Срба и Бошњака, али и остаци тијела сарајевских Срба и Бошњака из Стоца и средње Босне.

Најтежи посао тек слиједи

Милан Мандић каже да су истражиоци дошли до бетона којим је јама забетонирана и да тек предстоји најтежи дио посла.

"Стручне екипе сада морају пробијати бетон којим је заливена јама ради скривања посмртних остатака. Послије тога иде спуштање у јаму која је дубока од 100 до 120 метара. Тек тада биће познато колико жртава крије" каже Мандић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Од срца

29.04.2016 15:14

Монструозно. Размисљам о монструмима који су правили оваква зла. Зар је могуце да се јос слободно сетају свуд око нас? Мозда их свакодневно поздравимо и зазелимо им "добро јутро"? Па хоце ли нам Бог дати да се једном ријесимо зла?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма...

29.04.2016 15:17

НЕМОГУЋЕ! НИЈЕ НИКО УБИЈАО СРБЕ У РАТУ...ТО СЕ ОНИ МЕЂУСОБНО УБИЈАЛИ! ГДЈЕ БИ ТО УРАДИЛИ "МИРОЉУБИВИ" БОШЊАЦИ И ХРВАТИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

29.04.2016 16:33

Ова масовна гробница налази се на западној страни Мостара гдје је владао ХВО.У тој истој јами су пронађене кости и побијених заробљеника Армије БиХ из Вранице.Убјеђен сам да су међу овим новопронађеним тијелима и кости преостала три или четири војника Армиеј БиХ који нису пронађени.

Name

ре сарајлија

29.04.2016 18:58

Твоји су спаљивали и дубоко затрпали сарајевске Србе на депонији.

Name

Срба

29.04.2016 15:41

Додиков френд Цовиц који це заступати РС у Сарајеву. Наздравље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срба

29.04.2016 16:07

Ма...није немогуце,па поцело је сто су Хрвати убили Србе у Мостару. Босњаци се нису помињали, Сецас се?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

29.04.2016 20:07

Настављају традицију усташе 41-45 дједови 92-95 унуци

ОДГОВОРИТЕ