Posmrtni ostaci nađeni u betonu u jami Radača

Veći broj posmrtnih ostataka ljudskog porijekla i ostaci betona pronađeni su u jami Radača kod Mostara, što ide u prilog istražnim saznanjima da su tijela nakon bacanja u nju zatrpavana kako bi bila sakrivena.

Bosna i Hercegovina 29.04.2016 | 16:54
Posmrtni ostaci nađeni u betonu u jami Radača

Tužilaštvo BiH saopštilo je juče da će iskopavanja u jami Radača, u kojoj se, prema prikupljenim dokazima i informacijama, nalazi veći broj posmrtnih ostataka uglavnom žrtava srpske nacionalnosti iz prethodnog rata, biti nastavljena.

"Prvo je tokom ekshumacije u srijedu pronađen manji broj kostiju, a naknadnim iskopavanjem otkriven je veći broj posmrtnih ostataka ljudskog porijekla. Kosti i posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od oko 54 metra. Nakon vađenja iz jame biće obavljeno vještačenje i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize", navelo je Tužilaštvo BiH.

Iz Tužilaštva BiH su najavili da će njihov istražilac i predstavnici Instituta za nestala lica BiH i Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) izaći na tu lokaciju radi koordinisanja daljih aktivnosti.

"Ekshumacija na lokalitetu Radače traje već duži period i odvija se otežano, jer je riječ o izuzetno nepristupačnom lokalitetu velike dubine, gdje su pronađeni ostaci betona i minsko-eksplozivna sredstva. U procesu ekshumacije učestvuju alpinistički timovi iz domaćih policijskih agencija", naveli su u Tužilaštvu BiH.

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica Milan Mandić kaže da je ekshumacija u Radači nastavljena pod pritiskom javnosti i da je nečuveno to što se u BiH radi sa srpskim žrtvama.

"Za jamu Radača sam u Institutu govorio od 2007, a otkopavanja su počela tek 2009. godine. Tada su pronađeni ostaci troje Srba i jednog Hrvata, pa je sve ponovo obustavljeno. Nakon javnog upozorenja da su posmrtni ostaci desetina ubijenih zaliveni betonom, traženje je nastavljeno, ali opet usporeno", kaže Mandić.

Ističe da su istražioci došli do polovine dubine jame i da se posmrtni ostaci žrtava nalaze tek ispod debelog betonskog sloja, ali i u njemu samom.

"Problem je što je do sada bilo uobičajeno da ekshumacije velikih masovnih grobnica u kojima su srpske žrtve budu stopirane nakon otkrivanja prvih posmrtnih ostataka. Takav slučaj je i sa sarajevskom deponijom u Buća potoku, gdje je ekshumacija prvo premještena sa mjesta gdje su nađeni ostaci, a zatim i potpuno obustavljena. Umjesto da država insistira na traženju nestalih pripadnika srpskog naroda, kao i ostalih, to moraju raditi udruženja porodica nestalih i ubijenih", ogorčen je Mandić.

Ekshumacija jame Radača startovala je početkom jula prošle godine. Članovi stručnih timova ljudske posmrtne ostatke pronašli su u jami Radača i u novembru 2015. godine na dubini od oko 50 metara.

“Glas Srpske” prvi je objavio da se u Radači nalaze posmrtni ostaci od 200 do 300 osoba srpske i bošnjačke nacionalnosti ubijenih tokom rata. Tu bi, prema prikupljenoj dokumentaciji, trebalo da budu posmrtni ostaci lokalnih Srba i Bošnjaka, ali i ostaci tijela sarajevskih Srba i Bošnjaka iz Stoca i srednje Bosne.

Najteži posao tek slijedi

Milan Mandić kaže da su istražioci došli do betona kojim je jama zabetonirana i da tek predstoji najteži dio posla.

"Stručne ekipe sada moraju probijati beton kojim je zalivena jama radi skrivanja posmrtnih ostataka. Poslije toga ide spuštanje u jamu koja je duboka od 100 do 120 metara. Tek tada biće poznato koliko žrtava krije" kaže Mandić.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Od srca

29.04.2016 15:14

Monstruozno. Razmisljam o monstrumima koji su pravili ovakva zla. Zar je moguce da se jos slobodno setaju svud oko nas? Mozda ih svakodnevno pozdravimo i zazelimo im "dobro jutro"? Pa hoce li nam Bog dati da se jednom rijesimo zla?

ODGOVORITE
Name

Ma...

29.04.2016 15:17

NEMOGUĆE! NIJE NIKO UBIJAO SRBE U RATU...TO SE ONI MEĐUSOBNO UBIJALI! GDJE BI TO URADILI "MIROLJUBIVI" BOŠNJACI I HRVATI !

ODGOVORITE
Name

sarajlija

29.04.2016 16:33

Ova masovna grobnica nalazi se na zapadnoj strani Mostara gdje je vladao HVO.U toj istoj jami su pronađene kosti i pobijenih zarobljenika Armije BiH iz Vranice.Ubjeđen sam da su među ovim novopronađenim tijelima i kosti preostala tri ili četiri vojnika Armiej BiH koji nisu pronađeni.

Name

re sarajlija

29.04.2016 18:58

Tvoji su spaljivali i duboko zatrpali sarajevske Srbe na deponiji.

Name

Srba

29.04.2016 15:41

Dodikov frend Covic koji ce zastupati RS u Sarajevu. Nazdravlje.

ODGOVORITE
Name

Srba

29.04.2016 16:07

Ma...nije nemoguce,pa pocelo je sto su Hrvati ubili Srbe u Mostaru. Bosnjaci se nisu pominjali, Secas se?

ODGOVORITE
Name

Md

29.04.2016 20:07

Nastavljaju tradiciju ustaše 41-45 djedovi 92-95 unuci

ODGOVORITE