Сазнајте да ли једете превише

Многи ће вам рећи да је довољно да “пробушите кашику”, како бисте смршали, али то је теже него што на први поглед изгледа.

Здравље 29.04.2016 | 10:00
Сазнајте да ли једете превише

Ретко ко зна колике су заправо здраве порције одређених намирница.

Рецимо, у једном оброку довољно је појести 120 грама меса, док је за ужину више него довољан само један кекс.

Олакшаћемо вам комбиновање намирница у оброцима тако што ћемо за сваку групу навести праве порције.

Црвено месо

Једна шницла не би требало да буде већа од величине вашег длана, а ако хоћете да будете прецизни, порција меса за ручак или вечеру треба да има 120 грама.

Толики комад има око 162 кцал и 5,4 грама масти.

Риба

У једном оброку треба да поједете до 130 грама, а ако је реч о маснијој риби попут лососа, унећете 271 кцал и 18,8 грама масти.

Здрава исхрана подразумева да се риба на вашем јеловнику нађе барем два пута недељно.

Тестенина

Довољно је 70 грама некуване тестенине за један оброк. Иако то делује као мала количина, кувањем се удвостручује. Бирајте интегралну тестенину, коју ће ваше тело боље искористити, а у овој количини унећете око 247 кцал по оброку.

Кромпири

Порција кромпира треба да има нешто више од 200 грама, што је једнако једном средњем кромпиру. Тако ћете оброку додати 172 кцал.

Поврће

Фото: Луке Јонес/Флицкр.цом

У сваком оброку треба да се нађе барем 80 грама поврћа. Изузев кромпира, шаргарепе и другог коренастог поврћа, можете слободно и повећати ову количину. Ако не можете да оцените колико треба да поједете, напуните половину тањира здравим зеленишем, паприкама, парадајзом или другим поврћем по избору.

Воће

Порција воћа треба да има око 80 грама. То је око две шаке бобичастог или исеченог воћа. Будите опрезни с уносом слатких плодова, јер неки садрже много шећера, а тиме и калорија, па је лако претерати с уносом.

Чипс

Понекад себи треба дозволити и уживање у нездравим намирницама, какав је чипс, али кад је то случај, не треба појести више од 30 грама. То је просечно мало паковање, које ће вам дати 153 кцал и 7,6 грама масти.

Кекс

Фото: Ирyна Yеросхко/Флицкр.цом

Један кекс без икаквог фила може имати око 70 кцал и не би требало да поједете више од тога, уколико водите рачуна о свом здрављу.

Сир

Једна порција сира треба да има око 30 грама. У томе ћете добити око 125 кцал. Да бисте унели препоручену дозу калцијума, дневно поједите три порције млечних производа.

Чоколада и колачи

Тридесет грама је права мера за чоколаду, што је око једног “реда” чоколаде од 100 грама.

Тиме ћете унети 159 кцал и 8,9 грама масти.

Извор: ДАИЛY МАИЛ

Фото: Тхинкстоцк

 

Коментари / 0

Оставите коментар