"Факултет није кључан за успјех на послу"

Независна британска новинарка Хелен Вајтхаус објавила је у Гардијану коментар у ком открива да је након друге године студија одустала од факултета и да сматра да јој је то била паметна одлука, јер је успела да нађе пут према успеху какав иначе не би пронашла.

Занимљивости 29.04.2016 | 09:29
"Факултет није кључан за успјех на послу"

Студирање јој се, пише она, након две године толико згадило да је цело једно лето провела зарађујући за живот у продавници и скупљајући колико год је могла новинарског искуства.

Природно је да компаније настоје да привуку што боље младе људе који су тек дипломирали и жуде да раде. Међутим, упозорава она, постоји мноштво студената којима диплома ипак неће помоћи да нађу бољи посао. Вајтхаусова се позива на истраживање које је показало да, иако с идентичним дипломама, млади који потичу из сиромашнијих породица након дипломирања имају ниже плате од својих колега који су одрасли у условима вишег животног стандарда.

Она истиче и то да је главни мотив велике већине младих за студирање јесте нада да ће тако лакше наћи посао. Истовремено ,трошкови живота све су већи, школарине су све више, а и понуда послова све је несигурнија, тако да Вајтхаусова предвиђа да ће ускоро овакво стање младе веома удаљити од универзитета, посебно у оним подручјима, каже она, у којима је практично искуство много важније за квалитет обављања посла, као што је то у новинарству, које је њен избор.

Она признаје да се и даље сусреће с предрасудама да је аутоматски слабије образована већ зато што није дипломирала. И док се искрено радује сваком свом пријатељу и колеги који дипломира, њој апсолутно не пада на памет да се враћа на факултет док тај део образовног система не буде много интензивније окренут практичном делу образовања.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар