"Fakultet nije ključan za uspjeh na poslu"

Nezavisna britanska novinarka Helen Vajthaus objavila je u Gardijanu komentar u kom otkriva da je nakon druge godine studija odustala od fakulteta i da smatra da joj je to bila pametna odluka, jer je uspela da nađe put prema uspehu kakav inače ne bi pronašla.

Zanimljivosti 29.04.2016 | 09:29
"Fakultet nije ključan za uspjeh na poslu"

Studiranje joj se, piše ona, nakon dve godine toliko zgadilo da je celo jedno leto provela zarađujući za život u prodavnici i skupljajući koliko god je mogla novinarskog iskustva.

Prirodno je da kompanije nastoje da privuku što bolje mlade ljude koji su tek diplomirali i žude da rade. Međutim, upozorava ona, postoji mnoštvo studenata kojima diploma ipak neće pomoći da nađu bolji posao. Vajthausova se poziva na istraživanje koje je pokazalo da, iako s identičnim diplomama, mladi koji potiču iz siromašnijih porodica nakon diplomiranja imaju niže plate od svojih kolega koji su odrasli u uslovima višeg životnog standarda.

Ona ističe i to da je glavni motiv velike većine mladih za studiranje jeste nada da će tako lakše naći posao. Istovremeno ,troškovi života sve su veći, školarine su sve više, a i ponuda poslova sve je nesigurnija, tako da Vajthausova predviđa da će uskoro ovakvo stanje mlade veoma udaljiti od univerziteta, posebno u onim područjima, kaže ona, u kojima je praktično iskustvo mnogo važnije za kvalitet obavljanja posla, kao što je to u novinarstvu, koje je njen izbor.

Ona priznaje da se i dalje susreće s predrasudama da je automatski slabije obrazovana već zato što nije diplomirala. I dok se iskreno raduje svakom svom prijatelju i kolegi koji diplomira, njoj apsolutno ne pada na pamet da se vraća na fakultet dok taj deo obrazovnog sistema ne bude mnogo intenzivnije okrenut praktičnom delu obrazovanja.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar