РИК: Поновити гласање на 15 бирачких мјеста

Парламентарни избори на 15 бирачких места у Београду, Врању, Нишу, Јагодини, Кладову, Сремским Карловцима, Бачкој Тополи и Ужицу поништени су због утврђених неправилности - одлучила је Републичка изборна комисија.

Србија 28.04.2016 | 07:20
РИК: Поновити гласање на 15 бирачких мјеста

У питању су изборни пунктови број 22 на Новом Београду, у нишким општинама Медијана (4), Палилула (28) и Пантелеј (13, 16 и 29), у Врању (24 и 65) у Јагодини (29 и 57), Бачкој Тополи (9), као и у Сремским Карловцима (5). Такође, поновљено ће бити гласање у Ужицу на бирачком месту 86, у Кладову на месту 24 и у београдској Палилули 48.

На тим бирачким местима право гласа има око 18.000 грађана. Ако Управни суд у року од 48 сати не преиначи одлуку, РИК ће донети решење да се на овим местима гласање понови. А, до сада је пристигло 60 приговора.

Републичка изборна комисија одлучила је да се поново преброје гласачки листићи на једном бирачком месту у Панчеву.

Тако се ни четврти дан после затварања бирачких места не знају коначни резултати парламентарних избора нити се са сигурношћу може рећи које су странке успеле да се пробију до Народне скупштине.

Конкретно, преостале су још две крупне дилеме: да ли ће после обраде комплетног материјала цензус да пређу две листе - Двери-ДСС (тренутно имају 5,00 процената) и ЛДП-СДС-ЛСВ (5,04 одсто).

Паралелно са бројањем и анализом гласова у Републичкој изборној комисији, коалиција Двери-ДСС прети протестима у случају да склизну испод црте од пет одсто, док власт тражи да се преброји сваки глас и утврди реално стање.

Обрађено је засада 98,04 процената биралишта и остало је још тачно да се провере 164 бирачка места (на којима је учествовало 109.107 гласача) која нису ушла у коначан збир јер су утврђене грешке у њиховим записницима.

Председник СНС Александар Вучић изјавио је да не тврди да је било прекрајања изборне воље грађана, али да његова странка тражи увид у изборни материјал и поновно бројање гласова.

"Очекујем да се гласови преброје поштено, да нико не буде закинут и да нико не добије више него што би требало да има".

Према Вучићевим речима, представници опозиције упадали су у РИК у пола ноћи, иако комисија није пребројала гласове, нити је по закону била обавезна да то учини исте ноћи, што је био притисак без преседана.

"СНС има чист мандат као суза. Наши политички противници се радују кад имају пет одсто на изборима. Најважнија је воља народа, а не страначка пилићарења".

Извор: Вечерње новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

вупер

28.04.2016 06:13

Ко це то све плацати, ако се одреси ко је крив да плати све троскове и понисте се гласови. Па нека поново краду

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

28.04.2016 07:56

Само бацање пара боље подјелите те паре сиротињи ионако је прије гласања било вец све изгласано ово је Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

28.04.2016 09:27

Ма какви резултати били Шешељ је био у праву. Осладила се власт Вучићу. Пробао главоњин рецепт, зато се толико грле у задње вријеме када се сретну.

ОДГОВОРИТЕ