RIK: Ponoviti glasanje na 15 biračkih mjesta

Parlamentarni izbori na 15 biračkih mesta u Beogradu, Vranju, Nišu, Jagodini, Kladovu, Sremskim Karlovcima, Bačkoj Topoli i Užicu poništeni su zbog utvrđenih nepravilnosti - odlučila je Republička izborna komisija.

Srbija 28.04.2016 | 07:20
RIK: Ponoviti glasanje na 15 biračkih mjesta

U pitanju su izborni punktovi broj 22 na Novom Beogradu, u niškim opštinama Medijana (4), Palilula (28) i Pantelej (13, 16 i 29), u Vranju (24 i 65) u Jagodini (29 i 57), Bačkoj Topoli (9), kao i u Sremskim Karlovcima (5). Takođe, ponovljeno će biti glasanje u Užicu na biračkom mestu 86, u Kladovu na mestu 24 i u beogradskoj Paliluli 48.

Na tim biračkim mestima pravo glasa ima oko 18.000 građana. Ako Upravni sud u roku od 48 sati ne preinači odluku, RIK će doneti rešenje da se na ovim mestima glasanje ponovi. A, do sada je pristiglo 60 prigovora.

Republička izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasački listići na jednom biračkom mestu u Pančevu.

Tako se ni četvrti dan posle zatvaranja biračkih mesta ne znaju konačni rezultati parlamentarnih izbora niti se sa sigurnošću može reći koje su stranke uspele da se probiju do Narodne skupštine.

Konkretno, preostale su još dve krupne dileme: da li će posle obrade kompletnog materijala cenzus da pređu dve liste - Dveri-DSS (trenutno imaju 5,00 procenata) i LDP-SDS-LSV (5,04 odsto).

Paralelno sa brojanjem i analizom glasova u Republičkoj izbornoj komisiji, koalicija Dveri-DSS preti protestima u slučaju da skliznu ispod crte od pet odsto, dok vlast traži da se prebroji svaki glas i utvrdi realno stanje.

Obrađeno je zasada 98,04 procenata birališta i ostalo je još tačno da se provere 164 biračka mesta (na kojima je učestvovalo 109.107 glasača) koja nisu ušla u konačan zbir jer su utvrđene greške u njihovim zapisnicima.

Predsednik SNS Aleksandar Vučić izjavio je da ne tvrdi da je bilo prekrajanja izborne volje građana, ali da njegova stranka traži uvid u izborni materijal i ponovno brojanje glasova.

"Očekujem da se glasovi prebroje pošteno, da niko ne bude zakinut i da niko ne dobije više nego što bi trebalo da ima".

Prema Vučićevim rečima, predstavnici opozicije upadali su u RIK u pola noći, iako komisija nije prebrojala glasove, niti je po zakonu bila obavezna da to učini iste noći, što je bio pritisak bez presedana.

"SNS ima čist mandat kao suza. Naši politički protivnici se raduju kad imaju pet odsto na izborima. Najvažnija je volja naroda, a ne stranačka pilićarenja".

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vuper

28.04.2016 08:13

Ko ce to sve placati, ako se odresi ko je kriv da plati sve troskove i poniste se glasovi. Pa neka ponovo kradu

ODGOVORITE
Name

bn

28.04.2016 09:56

Samo bacanje para bolje podjelite te pare sirotinji ionako je prije glasanja bilo vec sve izglasano ovo je Srbija.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

28.04.2016 11:27

Ma kakvi rezultati bili Šešelj je bio u pravu. Osladila se vlast Vučiću. Probao glavonjin recept, zato se toliko grle u zadnje vrijeme kada se sretnu.

ODGOVORITE