СДС: Даље морамо сами, без странаца!

Приједлог Закона о Уставном суду БиХ, којим је предвиђено да странци више не могу бити чланови Уставног суда БиХ, није данас добио подршку у Представничком вијећу.

Босна и Херцеговина 27.04.2016 | 20:51
СДС: Даље морамо сами, без странаца!

О приједлогу Закона посланици се нису ни изјашњавали, јер је он, прегласавањем српских посланика, два пута добио негативно мишљење Уставно-правне комисије.

Компромисно рјешење јесте формирање Интерресорне радне групе, коју би чинили бх парламентарци и судије  ставног суда БиХ, и која би требало да нађе рјешење за евидентан проблем који има БиХ - једина је земља у Европи која има странце у Уставном суду.

“Приједлог да се формира Интерресорна радна група, која би радила на приједлогу закона о замјени страних судија домаћим, напредак је у разговорима о Уставном суду БиХ”,сматра шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић. Она подсјећа да у претходном периоду није било могуће чак ни разговарати о замјени страних судија.

“Сада смо отворили један процес. Коначно су сви постали свјсени да, ако хоћемо у Европску унију, онда све институције у БиХ морају вратити свој суверенитет. То подрзумијева одлазак страних судија из Уставног суда и затварање ОХР-а”,каже Пандуревићева.

Да је коначно дошло вријеме да се разговара о страним судијама у Уставном суду БиХ, потврђују и политички представници Бошњака и Хрвата и истичу да не бјеже од разговора на стручном и научном нивоу. Међутим, формирање Интерресорне радне групе, која би радила на приједлогу Закона о замјени страних судија домаћим, не подржавају посланици СНСД-а.

Њима се не свиђа што је о том приједлогу СДС-а договорено у сарадњи са представницима друга два конститутивна народа. СНСД заборавља, намјерно или случајно, да је за одстранивање странаца из Уставног суда БиХ потребна сагласност политичких представника сва три народа у БиХ.

Осим о странцима у Уставном суду, посланици су распављали, и то више од пет часова, и о Изборном закону који се односи на град Мостар, у којем су посљедњи пут локални избори одржани 2008.године. Разматрана су се чак три приједлога, али ни један није добио потребну подршку, јер СДА и ХДЗ нису у стању да се договоре.

Што се српских посланика тиче, они поручују да ће подржати свако рјешење о којем се договоре Бошњаци и Хрвати, али под условом да се испоштују интереси Срба који живе у Мостару.

БН телевизија

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Зивјела СФРЈ

27.04.2016 19:53

Е сад ми Срби да се мало играмо блокирања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кенан

27.04.2016 20:15

Хахаха, како да не. Без пројмене Даyтонског устава нема промјене уставног суда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

28.04.2016 05:36

Е мој КИКИ кад ми не знамо сами онда морају командовати странци . Ево једног примјера колико краде Додик и ста он ради у РС а ови у Федерацији ниста нису бољи ОНИ САРАДУЈУ СА ДОДИКОМ И ТО ЦЕ СЕ ЈЕДНОГ ДАНА ОТКРИТИ

Name

ХА ДЕЈТОН

27.04.2016 20:50

Е ГОСПОН КЕНАН ДЕЈТОН ЋЕ СЕ ПРОМЈЕНИТИ КАКО БИСТЕ ВИ УНИШТИЛИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ КАД НА ВРБИ РОДИ ГРОЖЂЕ. ВАМА У САРАЈЕВСКОЈ ЧАРШИЈИЦИ ДОБРО ЈЕ РЕКАО НЕДАВНО ЈЕДАН ПОЛИТИЧАР / ИЗ ФЕДЕРАЦИЈЕ/, СИСТЕМ АЈД ДА МИ КРАДЕМО БЕСКОНАЧНО,А ДА СТРАНЦИ БРИНУ БРИГУ О НАМА ТАКОДЈЕ БЕСКОНАЧНО. ДА НЕ ИСПАДНЕ САМО ДА СЕ КОД НАС КРАДЕ. САМО ВИ САЊАЈТЕ ПРОМЈЕНУ ДЕЈТОНА. НЕЋЕТЕ ЈЕ УНИШТИТИ, НЕ МОЖЕ ЈЕ УНИШТИТИ НИКАКВА СИЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кенан

27.04.2016 22:11

ММФ ће укинути Банку Српске, ако може банку српске зашто не би могао и Даyтон?

Name

Цицибан

28.04.2016 05:12

Када овај народ сконта да нама диригују странци преко Кредита ММФ, Руса и да смо ми само њихови полтрони како са запада тако и са истока ствари це кренути набоље за све народе у овој напаценој дрзави.

Name

Кики

27.04.2016 20:52

Ја нист не контам овог Клосарца. Јел он мисли да се несто мозе на силу??? Договор свих и застита свих кроз неко рјесење,то се трази. Ако он зели доњети само став Срба и тако би требало бити онда це стране судије остати јос милион година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

28.04.2016 04:47

Који црни клосарац, па људи које је то смеце!!!! Бљак!!!

Name

истине ради

27.04.2016 21:34

Казе БХ је једина земља која у Уставном суду има странце А зар бивса СФРЈ/БХ/Хрватска није једина европска земља након 1945. године у којој су се три народа који у њој зиве медјусобно убијали ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пандуревићко...

27.04.2016 21:47

БАЈА ТИ ТО ГОВОРИ ВЕЋ ГОДИНАМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

такозвани

28.04.2016 02:17

Ови из СНСДа су збиља багра. Кад су били у могуцности, у прослом мандату су истјерали СДС из органа на дрзавном нивоу, а сад Клосарац тврди да је једино исправно да се српски представници односно "такозвани Савез за промјене" договори са СНСД-ом и заједно наступе у Сарајеву. Никад висе Клосарац. Све партије цланице Савеза за промјене це наступати у Сарајеву заједно, али никад висе с вама. Ви сте само за канту за смеце, задњи сте сљам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

с.м.

28.04.2016 14:08

Ма ј..али ли вас висе странци,ни ви нисте ниста бољи од њих,за овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац:

28.04.2016 14:16

Омако;страни студије у држави!то вам је исто као да имате миша у купи:који вам прави штету.нити један мачо му не додје до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

28.04.2016 16:25

Требо си нам то поједноставит Семберац,ја ниста нисам разумио те твоје струцне изразе.