SDS: Dalje moramo sami, bez stranaca!

Prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim je predviđeno da stranci više ne mogu biti članovi Ustavnog suda BiH, nije danas dobio podršku u Predstavničkom vijeću.

Bosna i Hercegovina 27.04.2016 | 20:51
SDS: Dalje moramo sami, bez stranaca!

O prijedlogu Zakona poslanici se nisu ni izjašnjavali, jer je on, preglasavanjem srpskih poslanika, dva puta dobio negativno mišljenje Ustavno-pravne komisije.

Kompromisno rješenje jeste formiranje Interresorne radne grupe, koju bi činili bh parlamentarci i sudije  stavnog suda BiH, i koja bi trebalo da nađe rješenje za evidentan problem koji ima BiH - jedina je zemlja u Evropi koja ima strance u Ustavnom sudu.

“Prijedlog da se formira Interresorna radna grupa, koja bi radila na prijedlogu zakona o zamjeni stranih sudija domaćim, napredak je u razgovorima o Ustavnom sudu BiH”,smatra šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević. Ona podsjeća da u prethodnom periodu nije bilo moguće čak ni razgovarati o zamjeni stranih sudija.

“Sada smo otvorili jedan proces. Konačno su svi postali svjseni da, ako hoćemo u Evropsku uniju, onda sve institucije u BiH moraju vratiti svoj suverenitet. To podrzumijeva odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda i zatvaranje OHR-a”,kaže Pandurevićeva.

Da je konačno došlo vrijeme da se razgovara o stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, potvrđuju i politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata i ističu da ne bježe od razgovora na stručnom i naučnom nivou. Međutim, formiranje Interresorne radne grupe, koja bi radila na prijedlogu Zakona o zamjeni stranih sudija domaćim, ne podržavaju poslanici SNSD-a.

Njima se ne sviđa što je o tom prijedlogu SDS-a dogovoreno u saradnji sa predstavnicima druga dva konstitutivna naroda. SNSD zaboravlja, namjerno ili slučajno, da je za odstranivanje stranaca iz Ustavnog suda BiH potrebna saglasnost političkih predstavnika sva tri naroda u BiH.

Osim o strancima u Ustavnom sudu, poslanici su raspavljali, i to više od pet časova, i o Izbornom zakonu koji se odnosi na grad Mostar, u kojem su posljednji put lokalni izbori održani 2008.godine. Razmatrana su se čak tri prijedloga, ali ni jedan nije dobio potrebnu podršku, jer SDA i HDZ nisu u stanju da se dogovore.

Što se srpskih poslanika tiče, oni poručuju da će podržati svako rješenje o kojem se dogovore Bošnjaci i Hrvati, ali pod uslovom da se ispoštuju interesi Srba koji žive u Mostaru.

BN televizija

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Zivjela SFRJ

27.04.2016 19:53

E sad mi Srbi da se malo igramo blokiranja.

ODGOVORITE
Name

Kenan

27.04.2016 20:15

Hahaha, kako da ne. Bez projmene Daytonskog ustava nema promjene ustavnog suda.

ODGOVORITE
Name

mf

28.04.2016 05:36

E moj KIKI kad mi ne znamo sami onda moraju komandovati stranci . Evo jednog primjera koliko krade Dodik i sta on radi u RS a ovi u Federaciji nista nisu bolji ONI SARADUJU SA DODIKOM I TO CE SE JEDNOG DANA OTKRITI

Name

HA DEJTON

27.04.2016 20:50

E GOSPON KENAN DEJTON ĆE SE PROMJENITI KAKO BISTE VI UNIŠTILI REPUBLIKU SRPSKU KAD NA VRBI RODI GROŽĐE. VAMA U SARAJEVSKOJ ČARŠIJICI DOBRO JE REKAO NEDAVNO JEDAN POLITIČAR / IZ FEDERACIJE/, SISTEM AJD DA MI KRADEMO BESKONAČNO,A DA STRANCI BRINU BRIGU O NAMA TAKODJE BESKONAČNO. DA NE ISPADNE SAMO DA SE KOD NAS KRADE. SAMO VI SANJAJTE PROMJENU DEJTONA. NEĆETE JE UNIŠTITI, NE MOŽE JE UNIŠTITI NIKAKVA SILA.

ODGOVORITE
Name

Kenan

27.04.2016 22:11

MMF će ukinuti Banku Srpske, ako može banku srpske zašto ne bi mogao i Dayton?

Name

Ciciban

28.04.2016 05:12

Kada ovaj narod skonta da nama diriguju stranci preko Kredita MMF, Rusa i da smo mi samo njihovi poltroni kako sa zapada tako i sa istoka stvari ce krenuti nabolje za sve narode u ovoj napacenoj drzavi.

Name

Kiki

27.04.2016 20:52

Ja nist ne kontam ovog Klosarca. Jel on misli da se nesto moze na silu??? Dogovor svih i zastita svih kroz neko rjesenje,to se trazi. Ako on zeli donjeti samo stav Srba i tako bi trebalo biti onda ce strane sudije ostati jos milion godina.

ODGOVORITE
Name

lijan

28.04.2016 04:47

Koji crni klosarac, pa ljudi koje je to smece!!!! Bljak!!!

Name

istine radi

27.04.2016 21:34

Kaze BH je jedina zemlja koja u Ustavnom sudu ima strance A zar bivsa SFRJ/BH/Hrvatska nije jedina evropska zemlja nakon 1945. godine u kojoj su se tri naroda koji u njoj zive medjusobno ubijali ?

ODGOVORITE
Name

Pandurevićko...

27.04.2016 21:47

BAJA TI TO GOVORI VEĆ GODINAMA!

ODGOVORITE
Name

takozvani

28.04.2016 02:17

Ovi iz SNSDa su zbilja bagra. Kad su bili u mogucnosti, u proslom mandatu su istjerali SDS iz organa na drzavnom nivou, a sad Klosarac tvrdi da je jedino ispravno da se srpski predstavnici odnosno "takozvani Savez za promjene" dogovori sa SNSD-om i zajedno nastupe u Sarajevu. Nikad vise Klosarac. Sve partije clanice Saveza za promjene ce nastupati u Sarajevu zajedno, ali nikad vise s vama. Vi ste samo za kantu za smece, zadnji ste sljam.

ODGOVORITE
Name

s.m.

28.04.2016 14:08

Ma j..ali li vas vise stranci,ni vi niste nista bolji od njih,za ovaj narod.

ODGOVORITE
Name

semberac:

28.04.2016 14:16

Omako;strani studije u državi!to vam je isto kao da imate miša u kupi:koji vam pravi štetu.niti jedan mačo mu ne dodje do kraja.

ODGOVORITE
Name

Kiki

28.04.2016 16:25

Trebo si nam to pojednostavit Semberac,ja nista nisam razumio te tvoje strucne izraze.