Омаж - Шекарићева одлази у легенду: Крај после Рија!

Јасна Шекарић, најбоља стрелкиња XX. века, рекла је да ће јој предстојеће Олимпијске игре у Рио де Жанеиру бити последње у каријери. Када буде постала тек друга спортисткиња у историји са осам наступа на Олимпијским играма, наша велика Јасна Шекарић престаће да се такмичи у стрељаштву.

Остали спортови 30.04.2016 | 23:20
Омаж - Шекарићева одлази у легенду: Крај после Рија!

Једна од најбољих спортисткиња које је наша земља имала, Јасна Шекарић (51), донела је одлуку да заврши величанствену каријеру после Олимпијских игара у Рију, а то ће јој бити осме у каријери.

Од Сеула 1988, наша славна репрезентативка у стрељаштву није пропустила ниједне Игре, а СФР Југославији, СР Југославији, Србији и Црној Гори и Србији донела је пет олимпијских одличја. Шекарићева је и вишеструка светска и европска првакиња.

"Олимпијске игре у Рију су моје осме по реду, а биће и последње пошто сам недавно одлучила да се повучем из такмичења. Иако су многи покушавали да ме одговоре, решена сам у томе да се на овом такмичењу опростим од овог дела моје спортске каријере, али и даље ћу бити у стрељаштву и посветићу се тренерском позиву", рекла је Јасна током ексклузивног укључења у емисију "150 минута" на ТВ Прва.

Златна и сребрна из Сеула 1988, сребрна из Барселоне 1992, Сиднеја 2000. и Атине 2004, наступом у Рију од 5. до 20. августа, постаће тек друга спортисткиња у историји са осам наступа на Олимпијским играма.

До тада, Јосефа Идем биће једина која се осам пута појављивала на ОИ, у периоду од 1984. до 2012. представљајући прво Немачку, па Италију у једрењу.

Од стотина хиљада такмичара кроз историју, само је стотинак у обе конкуренције забележило шест наступа, осам жена успело је да се појави седам пута, а ускоро ће само две имати по осам наступа.

Какав је то подвиг говори и податак да је јачи пол имао само тројицу представника са више од осам наступа, летонски стрелац Афанасис Кузминс од 1976. до 2012. и аустријски једриличар Хуберт Раудал од 1984. до 1996. забележили су по девет, а канадски џокеј Иан Милар наступио је десет пута од 1972. до 2012. године.

У групи спортисткиња са седам наступа Шекарићева се налази са неколико легенди, атлетичарком Марлен Оти која је наступала за Јамајку и Словенију, Швеђанком Керстин Палм која се такмичила у мачевању, Јапанком Сеико Хашимото која се такмичила у брзом клизању и бициклизму, Жан Лонго из Француске која је такође возила бицикл, Лесли Томпсон из Канаде, која се такмичила у веслању и Анки ван Грунсвен из Холандије, такмичарке у мачевању.

Јасна Шекарић је на претходних седам олимпијских наступа освојила у надметању ваздушним пиштољем са десет метара једно злато (1998), три сребра (1992, 2000. и 2004), као и бронзу (1998) пиштољем са 25 метара. Током каријере је освојила три злата на првенствима света (1987, 1998, 1994) и једно сребро (1989), све ваздушним пиштољем, а у својој колекцији има и пет златних и по три сребрне и бронзане медаље са Европских првенстава, као и четири злата, сребро и три бронзе са Медитеранских игара.

Више пута је проглашавана за најбољу спортискињу и стрелца Југославије, Хрватске, СЦГ, Србије. 1988. и 1994. године добила је златну значку Спорта, награду за најбољег спортисту у Југославији. Три пута, 1990, 1995. и 2005. је проглашавана за најбољег стрелца у свету, а 2000. године Међународна спортска стрељачка федерација (ИССФ) ју је прогласила за најбољег стрелца света 20. века. У каријери је освојила преко 90 медаља на великим такмичењима (Олимпијске игре, светска и европска првенства, светски купови, Медитеранске игре, итд).

На Олимпијским играма освојила је пет медаља, једно злато, три сребра и једну бронзу. Једини је стрелац, који је на сваком наступу на Олимпијским играма успео да се пласира у финале.

Два пута олимпијско злато јој је замало измакло.

У Барселони 1992, је изгубила златну олимпијску медаљу упркос чињеници да је имала идентичан резултат као победница, Марина Логвиненко. Ситуација се поновила и на Олимпијским играма у Атини 2004. године, када је Јасна после основног дела и квалификација имала исти резултат као и шампионка Олена Костевич (Украјина). Украјинка је била боља од Јасне у "распуцавању".

На Олимпијским играма 2008. у Пекингу је носила српску заставу на церемонији отварања, а у такмичењу освојила шесто место.

Иако није мењала држављанство, учествовала је под четири различите заставе, на њених шест Олимпијских игара: 1988. је наступала за СФР Југославију, 1992. је наступала као независни учесник, јер је СР Југославија била под санцкијама. Наредна три пута је наступала за СР Југославију, односно Србију и Црну Гору, а коначно, 2008. и 2012. за Србију.

Јасна је рођена 18. децембра 1965. у Београду као Јасна Брајковић, одрасла је у Осијеку где је почела да се бави стрељаштвом, да би се 1990. вратила у Београд у брзо постала члан Црвене звезде, која ју је више пута проглашвала за спортисткињу године у црвено-белој породици. Разведена је и има двоје деце, Леу и Луку.

Коментари / 0

Оставите коментар