"Обуставите лудило нуклеарних проба"

Генерални секретар УН Бан Ки-мун позвао је САД, Кину и друге нуклеране силе да обуставе "лудило" нуклеарних проба.

Свијет 27.04.2016 | 15:39
"Обуставите лудило нуклеарних проба"

Бан их је позвао да коначно ратификују Обухватни споразум о забрани нуклераних проба који ове године навршава 20 година.

"Позивам осам преосталих држава које то нису учиниле да без одлагања потпишу и ратификују споразум," рекао је Бан у Бечу на догађају поводом годишњице Споразума.

Он је истакао да нуклеарне пробе трују воду, изазивају рак и загађују земљу радиоактивним материјама за генерације које долазе.

"Овдје смо да одам пошту жртвама и забранимо и обуставимо нуклеране пробе. Прво и прије свега треба да подучимо свијет да прекине с овим лудилом," додао је он, преноси АФП.

Споразум о забрани нуклераних проба, који је стављен на потписивање у септембру 1996.године, забрањује све нуклеарне експлозије и до сада су га потписале 183 а ратификовале 164 државе, укључујући Русију, Француску и Британију, три од девет земаља које имају или за које се вјерује да имају нуклеарно оружје.

Међутим, да би Споразум ступио на снагу потребно је да га ратификује 44 држава са нуклеарном технологијом, од којих осам то није учинило.

Ријеч је о САД, Кини, Индији, Пакистану, Сјеверној Кореји и Израелу, као и Ирану и Египту.

САД, Кина, Египат, Иран и Израел, за који се вјерује да има нуклерано оружје иако то никада није потврдио, потписале су споразум али га нису ратификовале.

Амерички предсједник Барак Обама је убрзо по доласку на дужност рекао у Прагу 2009. године да ће "одмах и агресивно почети да ради на ратификацији од стране САД".

То се још није десило, а Обама напушта дужност у јануару 2017.године.

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зивјела СФРЈ

27.04.2016 13:51

Ма само цепај атоме има их на претек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

27.04.2016 18:05

Познато је одувјек било да су УН служиле првенствено великим сила које мисле да једине имају право да поседују атомско наоружање. То није тако. Свака држава треба да има атомско наоружање као средство одвраћања напада на своју земљу од стране непријатеља. Да је Југославија имала само једну атомску бомбу грађанског рата неби тада било и она би још увјек била у животу и постојала као држава!

Name

yугословен

27.04.2016 14:57

Друзе БАН КИМОНО ј,,,с бомбе гдје цемо за 1 МАЈ да се ста окрене на разњу и попије

ОДГОВОРИТЕ