"Obustavite ludilo nuklearnih proba"

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je SAD, Kinu i druge nuklerane sile da obustave "ludilo" nuklearnih proba.

Svijet 27.04.2016 | 15:39
"Obustavite ludilo nuklearnih proba"

Ban ih je pozvao da konačno ratifikuju Obuhvatni sporazum o zabrani nukleranih proba koji ove godine navršava 20 godina.

"Pozivam osam preostalih država koje to nisu učinile da bez odlaganja potpišu i ratifikuju sporazum," rekao je Ban u Beču na događaju povodom godišnjice Sporazuma.

On je istakao da nuklearne probe truju vodu, izazivaju rak i zagađuju zemlju radioaktivnim materijama za generacije koje dolaze.

"Ovdje smo da odam poštu žrtvama i zabranimo i obustavimo nuklerane probe. Prvo i prije svega treba da podučimo svijet da prekine s ovim ludilom," dodao je on, prenosi AFP.

Sporazum o zabrani nukleranih proba, koji je stavljen na potpisivanje u septembru 1996.godine, zabranjuje sve nuklearne eksplozije i do sada su ga potpisale 183 a ratifikovale 164 države, uključujući Rusiju, Francusku i Britaniju, tri od devet zemalja koje imaju ili za koje se vjeruje da imaju nuklearno oružje.

Međutim, da bi Sporazum stupio na snagu potrebno je da ga ratifikuje 44 država sa nuklearnom tehnologijom, od kojih osam to nije učinilo.

Riječ je o SAD, Kini, Indiji, Pakistanu, Sjevernoj Koreji i Izraelu, kao i Iranu i Egiptu.

SAD, Kina, Egipat, Iran i Izrael, za koji se vjeruje da ima nuklerano oružje iako to nikada nije potvrdio, potpisale su sporazum ali ga nisu ratifikovale.

Američki predsjednik Barak Obama je ubrzo po dolasku na dužnost rekao u Pragu 2009. godine da će "odmah i agresivno početi da radi na ratifikaciji od strane SAD".

To se još nije desilo, a Obama napušta dužnost u januaru 2017.godine.

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zivjela SFRJ

27.04.2016 13:51

Ma samo cepaj atome ima ih na pretek.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

27.04.2016 18:05

Познато је одувјек било да су УН служиле првенствено великим сила које мисле да једине имају право да поседују атомско наоружање. То није тако. Свака држава треба да има атомско наоружање као средство одвраћања напада на своју земљу од стране непријатеља. Да је Југославија имала само једну атомску бомбу грађанског рата неби тада било и она би још увјек била у животу и постојала као држава!

Name

yugosloven

27.04.2016 14:57

Druze BAN KIMONO j,,,s bombe gdje cemo za 1 MAJ da se sta okrene na raznju i popije

ODGOVORITE