Коприва чисти крв, спречава инфекције

Занимљиво је да њени листови садрже пет пута више калцијума него спанаћ и шест пута више витамина Ц. Користи се за прочишћавање крви, спречавање упала и подстицање избацивања штетних материја из организма.

Здравље 27.04.2016 | 09:57
Коприва чисти крв, спречава инфекције

ПОЗНАТА као једна од најздравијих "дивљих" пролећних намирница, коприва је истовремено и веома цењена лековита биљка. Богата хлорофилом, помаже обнављање оштећених ћелија. Занимљиво је да њени листови садрже пет пута више калцијума него спанаћ и шест пута више витамина Ц. Користи се за прочишћавање крви, спречавање упала и подстицање избацивања штетних материја из организма.

Научна истраживања показала су да је коприва делотворна и код пролећних алергија. Али, пре него што почну да користе копривин сируп, екстракт или чај, особе са алергијским проблемима требало би да се консултују с лекаром или хомеопатом. Због велике количине калијума делује и диуретски, па се користи код лечења упала мокраћних путева и спречавања настанка камена у бубрегу.

Гвожђе у чају од коприве доприноси стварању црвених крвних зрнаца, што олакшава организму снабдевање кисеоником и заштиту од анемије. Као чистач крви, корисна је за уклањање акни и бубуљица. Препоручује се и код инфекција у устима, афти или упала десни, као и за обнављање истрошене хрскавице.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар