Kopriva čisti krv, sprečava infekcije

Zanimljivo je da njeni listovi sadrže pet puta više kalcijuma nego spanać i šest puta više vitamina C. Koristi se za pročišćavanje krvi, sprečavanje upala i podsticanje izbacivanja štetnih materija iz organizma.

Zdravlje 27.04.2016 | 09:57
Kopriva čisti krv, sprečava infekcije

POZNATA kao jedna od najzdravijih "divljih" prolećnih namirnica, kopriva je istovremeno i veoma cenjena lekovita biljka. Bogata hlorofilom, pomaže obnavljanje oštećenih ćelija. Zanimljivo je da njeni listovi sadrže pet puta više kalcijuma nego spanać i šest puta više vitamina C. Koristi se za pročišćavanje krvi, sprečavanje upala i podsticanje izbacivanja štetnih materija iz organizma.

Naučna istraživanja pokazala su da je kopriva delotvorna i kod prolećnih alergija. Ali, pre nego što počnu da koriste koprivin sirup, ekstrakt ili čaj, osobe sa alergijskim problemima trebalo bi da se konsultuju s lekarom ili homeopatom. Zbog velike količine kalijuma deluje i diuretski, pa se koristi kod lečenja upala mokraćnih puteva i sprečavanja nastanka kamena u bubregu.

Gvožđe u čaju od koprive doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca, što olakšava organizmu snabdevanje kiseonikom i zaštitu od anemije. Kao čistač krvi, korisna je za uklanjanje akni i bubuljica. Preporučuje se i kod infekcija u ustima, afti ili upala desni, kao i za obnavljanje istrošene hrskavice.

Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar