Физичко кажњавање дјеце оставља последице

Деца коју родитељи физички кажњавају склонија су проблемима с менталним здрављем и асоцијалном понашању у одраслом добу, показало је ново истраживање.

Здравље 27.04.2016 | 09:46
Физичко кажњавање дјеце оставља последице

Когнитивне тешкоће и појачана агресија, као и друге нежељене последице забележене су у анализи резултата разних истраживања у последњих 50 година. Та студија објављена је у “Јоурнал оф Фамилy Псyцхологy” и спровели су је истраживачи Универзитета у Тексасу и Универзитета у Мичигену.

Они су користили термин “шљепкање” како би означили “ударање детета по задњици или екстремитетима отвореном шаком”.

Открили су 13 негативних исхода који се повезују с таквим видом кажњавања, а међу њима и агресивност, асоцијално понашање, менталне проблеме, негативан однос према родитељима, ниже когнитивне способности и слабије самопоуздање у одраслом добу.

“Повремено шљепкање детета је врло распрострањен облик кажњавања, али га већ неко време окружује дебата о његовој ефикасности и примерености. Мета анализе представљене у овом раду показују да нема доказа да се такав вид кажњавања повезује са побољшањем понашања детета. Напротив, повезује се с повећаним ризиком од 13 негативних развојних исхода”, стоји у раду.

Истраживање које је спровео УНИЦЕФ показало је да је 80 одсто деце у свету подвргнуто неком облику ударања као дисциплинској методи.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар