Fizičko kažnjavanje djece ostavlja posledice

Deca koju roditelji fizički kažnjavaju sklonija su problemima s mentalnim zdravljem i asocijalnom ponašanju u odraslom dobu, pokazalo je novo istraživanje.

Zdravlje 27.04.2016 | 09:46
Fizičko kažnjavanje djece ostavlja posledice

Kognitivne teškoće i pojačana agresija, kao i druge neželjene posledice zabeležene su u analizi rezultata raznih istraživanja u poslednjih 50 godina. Ta studija objavljena je u “Journal of Family Psychology” i sproveli su je istraživači Univerziteta u Teksasu i Univerziteta u Mičigenu.

Oni su koristili termin “šljepkanje” kako bi označili “udaranje deteta po zadnjici ili ekstremitetima otvorenom šakom”.

Otkrili su 13 negativnih ishoda koji se povezuju s takvim vidom kažnjavanja, a među njima i agresivnost, asocijalno ponašanje, mentalne probleme, negativan odnos prema roditeljima, niže kognitivne sposobnosti i slabije samopouzdanje u odraslom dobu.

“Povremeno šljepkanje deteta je vrlo rasprostranjen oblik kažnjavanja, ali ga već neko vreme okružuje debata o njegovoj efikasnosti i primerenosti. Meta analize predstavljene u ovom radu pokazuju da nema dokaza da se takav vid kažnjavanja povezuje sa poboljšanjem ponašanja deteta. Naprotiv, povezuje se s povećanim rizikom od 13 negativnih razvojnih ishoda”, stoji u radu.

Istraživanje koje je sproveo UNICEF pokazalo je da je 80 odsto dece u svetu podvrgnuto nekom obliku udaranja kao disciplinskoj metodi.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar