Странкама у БиХ 250 милиона марака

Политичке партије у БиХ за 12 година из државне касе добиле баснословну суму. Измене закона пооштриће казне за ненаменско трошење, али износ остаје исти. Биће забрањено финансирање банкарским кредитима.

Босна и Херцеговина 27.04.2016 | 12:35
Странкама у БиХ 250 милиона марака

Партије из БиХ су од 2004. до 2014. године добиле из буџета око 210 милиона марака. Када се на ту суму додају и издвајања за њихов рад за прошлу и ову годину, а чији обрачун још није завршила Централна изборна комисија БиХ, укупна буџетска давања за странке достижу око 250 милиона марака!

Иначе, БиХ је у врху листе и по броју регистрованих политичких партија, којих је у овој држави чак 183.

Странке у БиХ годишње деле колач од око 20 милиона марака из буџета, како локалних, тако и државних и ентитетских. То им је омогућио Закон о финансирању политичких странака БиХ.

Овај закон је често тема политичких препуцавања у БиХ, али све његове измене до сада нису значиле и смањење издвајања за партије већ су више биле козметичке.

Најновији предлог измена и допуна Закона о финансирању странака, који ће се наћи у Парламенту БиХ, донеће веће казне за нетранспарентно трошње новца из државне касе, али опет не и умањење давања.

- Једним од предложених чланова прописује се обавеза ЦИК да сваку сумњу која се може довести у везу са финансирањем партија и изборне кампање пријави надлежним тужилаштвима. Новчане казне за прекршај политичких партија удвостручују се са 5.000 на 10.000 КМ, а за појединце су предвиђене казне у распону од 200 до 2.000 КМ - појаснио је Лазар Продановић, посланик СНСД у Парламенту БиХ, који је један од предлагача измена закона.

Он наводи да је циљ измена и да се повећа транспарентност финансирања партија у БиХ, а по препорукама ГРЕКО, сталног тела Савета Европе.

- Предложеним изменама и допунама забрањује се и финансирање политичких партија банкарским кредитима и прописује обавеза партија да у своје финансијске извештаје укључе све користи остварене активностима субјеката који су на било који начин повезани са њима или су под њиховом контролом - појаснио је Продановић.

Странке су често на удару невладиног сектора који захтева смањење давања буџетског новца за рад политичара.

Ивана Корајлић, портпарол Транспаренси интернашнала БиХ каже за "Новости" да се овај издатак мора смањити.

- Поред смањења издвајања, мора се увести боља контрола потрошеног новца, јер сада странке шаљу штуре извештаје о потрошеном новцу и нико за то не одговара - каже Корајлићева.

Адам Шукало, председник Напредне Српске, каже за "Новости" да уколико би се умањила издвајања за све странке, највише би на удару биле мање партије и оне које су у опозицији.

- С друге стране владајуће странке би тај смањени прилив црпиле из јавних предузећа где су њихови кадрови на директорским местима и тако надоместиле мањак новца - каже Шукало.

(Новости)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

грађанин

27.04.2016 10:39

Катастрофа од странака.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

27.04.2016 15:35

Политичке странке у Босни су постале обични паразити који живе на народној грбачи уз помоћ државе. Због тога треба све политичке странке распустити И умјесто партија увести јединствени сталешке систем за цијелу Босну. Само тако могу да се превазићи У народу подјеле које су створене радом политички странака!

Name

Освит

27.04.2016 11:13

Окупирали комплетно друство и јос то наплацују.Како имају обицај реци ми смо "власт" и мозе нам се.Извињавам се ријетким изузецима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г

27.04.2016 11:47

Боље да сте народу подијелили тај новац, висе би вас постовао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

27.04.2016 12:03

А што нас чувају,нашу РС.Па то треба добро платити.Ја бих им дао све,а и они су и онако све узели.Боли их рацку.Све би ја то уза зид....

ОДГОВОРИТЕ
Name

карадоз

27.04.2016 12:10

Стара народна: Бог је прво себи направио браду

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

27.04.2016 12:46

Даће бог да и БиХ НЕСТАНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.хахаха

27.04.2016 12:55

Знас како Сојиц казе То це да се деси кад он постане капетан од белу ладју.а то знаци никад а мозда ни тад

Name

борац

27.04.2016 12:46

А немају за инвалиднине будите и даље будале и патриоти изадјите на изборе.

ОДГОВОРИТЕ