Strankama u BiH 250 miliona maraka

Političke partije u BiH za 12 godina iz državne kase dobile basnoslovnu sumu. Izmene zakona pooštriće kazne za nenamensko trošenje, ali iznos ostaje isti. Biće zabranjeno finansiranje bankarskim kreditima.

Bosna i Hercegovina 27.04.2016 | 12:35
Strankama u BiH 250 miliona maraka

Partije iz BiH su od 2004. do 2014. godine dobile iz budžeta oko 210 miliona maraka. Kada se na tu sumu dodaju i izdvajanja za njihov rad za prošlu i ovu godinu, a čiji obračun još nije završila Centralna izborna komisija BiH, ukupna budžetska davanja za stranke dostižu oko 250 miliona maraka!

Inače, BiH je u vrhu liste i po broju registrovanih političkih partija, kojih je u ovoj državi čak 183.

Stranke u BiH godišnje dele kolač od oko 20 miliona maraka iz budžeta, kako lokalnih, tako i državnih i entitetskih. To im je omogućio Zakon o finansiranju političkih stranaka BiH.

Ovaj zakon je često tema političkih prepucavanja u BiH, ali sve njegove izmene do sada nisu značile i smanjenje izdvajanja za partije već su više bile kozmetičke.

Najnoviji predlog izmena i dopuna Zakona o finansiranju stranaka, koji će se naći u Parlamentu BiH, doneće veće kazne za netransparentno trošnje novca iz državne kase, ali opet ne i umanjenje davanja.

- Jednim od predloženih članova propisuje se obaveza CIK da svaku sumnju koja se može dovesti u vezu sa finansiranjem partija i izborne kampanje prijavi nadležnim tužilaštvima. Novčane kazne za prekršaj političkih partija udvostručuju se sa 5.000 na 10.000 KM, a za pojedince su predviđene kazne u rasponu od 200 do 2.000 KM - pojasnio je Lazar Prodanović, poslanik SNSD u Parlamentu BiH, koji je jedan od predlagača izmena zakona.

On navodi da je cilj izmena i da se poveća transparentnost finansiranja partija u BiH, a po preporukama GREKO, stalnog tela Saveta Evrope.

- Predloženim izmenama i dopunama zabranjuje se i finansiranje političkih partija bankarskim kreditima i propisuje obaveza partija da u svoje finansijske izveštaje uključe sve koristi ostvarene aktivnostima subjekata koji su na bilo koji način povezani sa njima ili su pod njihovom kontrolom - pojasnio je Prodanović.

Stranke su često na udaru nevladinog sektora koji zahteva smanjenje davanja budžetskog novca za rad političara.

Ivana Korajlić, portparol Transparensi internašnala BiH kaže za "Novosti" da se ovaj izdatak mora smanjiti.

- Pored smanjenja izdvajanja, mora se uvesti bolja kontrola potrošenog novca, jer sada stranke šalju šture izveštaje o potrošenom novcu i niko za to ne odgovara - kaže Korajlićeva.

Adam Šukalo, predsednik Napredne Srpske, kaže za "Novosti" da ukoliko bi se umanjila izdvajanja za sve stranke, najviše bi na udaru bile manje partije i one koje su u opoziciji.

- S druge strane vladajuće stranke bi taj smanjeni priliv crpile iz javnih preduzeća gde su njihovi kadrovi na direktorskim mestima i tako nadomestile manjak novca - kaže Šukalo.

(Novosti)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

građanin

27.04.2016 10:39

Katastrofa od stranaka.....

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

27.04.2016 15:35

Политичке странке у Босни су постале обични паразити који живе на народној грбачи уз помоћ државе. Због тога треба све политичке странке распустити И умјесто партија увести јединствени сталешке систем за цијелу Босну. Само тако могу да се превазићи У народу подјеле које су створене радом политички странака!

Name

Osvit

27.04.2016 11:13

Okupirali kompletno drustvo i jos to naplacuju.Kako imaju obicaj reci mi smo "vlast" i moze nam se.Izvinjavam se rijetkim izuzecima.

ODGOVORITE
Name

G

27.04.2016 11:47

Bolje da ste narodu podijelili taj novac, vise bi vas postovao.

ODGOVORITE
Name

aco

27.04.2016 12:03

A što nas čuvaju,našu RS.Pa to treba dobro platiti.Ja bih im dao sve,a i oni su i onako sve uzeli.Boli ih racku.Sve bi ja to uza zid....

ODGOVORITE
Name

karadoz

27.04.2016 12:10

Stara narodna: Bog je prvo sebi napravio bradu

ODGOVORITE
Name

hahaha

27.04.2016 12:46

Daće bog da i BiH NESTANE

ODGOVORITE
Name

Re.hahaha

27.04.2016 12:55

Znas kako Sojic kaze To ce da se desi kad on postane kapetan od belu ladju.a to znaci nikad a mozda ni tad

Name

borac

27.04.2016 12:46

A nemaju za invalidnine budite i dalje budale i patrioti izadjite na izbore.

ODGOVORITE