Привремено продужен колективни уговор

Чланови Економско-социјалног савјета Републике Српске постигли су сагласност да у четвртак, 28. априла, буде потписан нови Општи колективни уговор који ће имати све одредбе старог и важити до краја маја, поручено је након ванредне сједнице Економско-социјалног савјета. Ни ова сјединица није протекла без међусобних оптуживања социјалних партнера. Из Синдиката тврде да су они иницирали ванредну сједницу Економско-социјалног савјета Републике Српске, док је иницијатива Уније удружења послодаваца Српске била другачија. 

Република Српска 26.04.2016 | 20:50
Привремено продужен колективни уговор

Рок важења старог колективног уговора продужен је за још мјесец дана, договорили су се социјални партнери. Формални нови Општи колективни уговор важиће до 31. маја, до када би социјални партнери требало да усагласе нови.

Продужење важења општег, привремено ће продужити и важење посебних колективних уговора. Већ је јасно да усаглашавање нових уговора неће ићи лако, јер послодавци траже значајне измјене, док из синдиката поручују да ће прихватити само онај колективни уговор који неће умањити радничка права.

Ни ова сједница Економско-социјалног савјета није прошла без међусобних оптужби социјалних партнера.

За сада је непознато шта ће бити са поштовањем ставки из старог колективног уговора у поериоду правног вакума који је настао након 20. априла када је стари колективни уговор престао да важи.

БН телевизија

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

реалан

27.04.2016 08:19

Спаси нас синдиката боре се само за своје фотеље а раднике ко шиша...

ОДГОВОРИТЕ