Privremeno produžen kolektivni ugovor

Članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske postigli su saglasnost da u četvrtak, 28. aprila, bude potpisan novi Opšti kolektivni ugovor koji će imati sve odredbe starog i važiti do kraja maja, poručeno je nakon vanredne sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta. Ni ova sjedinica nije protekla bez međusobnih optuživanja socijalnih partnera. Iz Sindikata tvrde da su oni inicirali vanrednu sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, dok je inicijativa Unije udruženja poslodavaca Srpske bila drugačija. 

Republika Srpska 26.04.2016 | 20:50
Privremeno produžen kolektivni ugovor

Rok važenja starog kolektivnog ugovora produžen je za još mjesec dana, dogovorili su se socijalni partneri. Formalni novi Opšti kolektivni ugovor važiće do 31. maja, do kada bi socijalni partneri trebalo da usaglase novi.

Produženje važenja opšteg, privremeno će produžiti i važenje posebnih kolektivnih ugovora. Već je jasno da usaglašavanje novih ugovora neće ići lako, jer poslodavci traže značajne izmjene, dok iz sindikata poručuju da će prihvatiti samo onaj kolektivni ugovor koji neće umanjiti radnička prava.

Ni ova sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta nije prošla bez međusobnih optužbi socijalnih partnera.

Za sada je nepoznato šta će biti sa poštovanjem stavki iz starog kolektivnog ugovora u poeriodu pravnog vakuma koji je nastao nakon 20. aprila kada je stari kolektivni ugovor prestao da važi.

BN televizija

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

realan

27.04.2016 08:19

Spasi nas sindikata bore se samo za svoje fotelje a radnike ko šiša...

ODGOVORITE