Споран натпис који шетети угледу Хрватске

Испод Каменог цвијета, споменика у Спомен подручју Јасеновац посвећеног жртвама, положен је вијенац с натписом „страдалима логора Јасеновац од 1941. до 1951."

Регион 25.04.2016 | 17:45
Споран натпис који шетети угледу Хрватске

Да су људи у Јасеновцу убијани до 1951. године истичу ревизионисти који кажу да је за вријеме Другог свјетског рата Јасеновац био радни и сабирни логор, а логор смрти тек за вријме комуниста.

Они су се одазвали на државну комеморацију у Јасеновцу која је одржана 22. априла. Како се наводи, да се тај вијенац стави под споменик допустила је директорка тог спомен подручја Наташа Јовичић.

Вијенац на којем је писало „Страдалима логора Јасеновац од 1941. до 1951" положили су Марко Јурич и Игор Вукић, а у томе је покушао да их спречи кустос јасеновачког музеја Иво Пејаковић.

Десничарски хрватски портали јављају да је Пејаковић њима поручио да им није дозвољено постављање вијенца јер би „натпис наштетио угледу Хрватске".

Међутим, у њихову одбрану стала је Наташа Јовичић у чијем друштву се нашао и хрватски министар културе Златко Хасанбеговић.

"Не знам зашто је то рекао. Он зна да сви могу положити цвијеће. Немојте му узети за зло. Само ви положите вијенац’, поручила је Јовичић ревизионистима што се види на снимку коју је Јурич поставио на свој Јутјуб канал.

Након свега, Јовичићева је отишла ријешити ситуацију с кустосом, чиме је стала у обрану оних који тврде да за вријеме Независне Државе Хрватске "затвореници у логор нису довођени да би били убијани", за разлику од 1945. до 1951. "када је кроз тај је логор прошло, по неким процјенама 50.000 заробљених војника, углавном Хрвата, од којих је значајан број био и убијен".

Ријеч је о тези која је од доласка Домољубне коалиције на власт све присутнија у хрватској јавности.

Извор: Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

25.04.2016 17:09

Није проблем у томе што хрвати покушавају да смање број жртава са једног милиона и сто осма хиљада на педесет хиљада, већ је проблем у томе што други народи попут СРБа и Цигана заборављају своје Жртве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

25.04.2016 18:21

Ма хрвати су монструми.какве свијет немозе заборавити.а ми нецемо опростити.па ко мозе и смије опростити логор за дјецу!!!!!еј Бозе правде.цуј логор за дјецу!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Name

фц

25.04.2016 19:30

Хрватској смета Споменик у Јасеновцу смета им Сјецање на Блијесак и ОЛУЈУ а Србима не смије да смета ниста а ко је за то одговоран ;МИЛИ БОЗЕ РАСВИЈЕТЛИ ОВЕ ЗЛОЦИНЕ ПО БОЗИОЈ ПРАВДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта очекивати од хрвата

26.04.2016 06:09

Јасно је да Хрвати одувијек и систематски теже да камуфлирају своја звјерства, нарочито за вријеме НДХ. Усташке идеологије, већина њих никад се нису одрекли, а што је сасвим видљиво из протеклих деценија. Једном усташа увијек усташа. Него, Србима је већ крајње вријеме да се пробуде и везано за Јасеновац првенствено, а и друга стратишта направе свој меморијални центар, све по угледу на Израел и њихов меморијални центар везано за холокауст. Чудни су Срби !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

26.04.2016 09:35

Логор Јасеновац се мора изузети из државе Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

26.04.2016 13:06

"Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се ничега не боје, него зато што се ничега не стиде."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домана

26.04.2016 16:52

Од када , они имају углед ?

ОДГОВОРИТЕ