Sporan natpis koji šeteti ugledu Hrvatske

Ispod Kamenog cvijeta, spomenika u Spomen području Jasenovac posvećenog žrtvama, položen je vijenac s natpisom „stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951."

Region 25.04.2016 | 17:45
Sporan natpis koji šeteti ugledu Hrvatske

Da su ljudi u Jasenovcu ubijani do 1951. godine ističu revizionisti koji kažu da je za vrijeme Drugog svjetskog rata Jasenovac bio radni i sabirni logor, a logor smrti tek za vrijme komunista.

Oni su se odazvali na državnu komemoraciju u Jasenovcu koja je održana 22. aprila. Kako se navodi, da se taj vijenac stavi pod spomenik dopustila je direktorka tog spomen područja Nataša Jovičić.

Vijenac na kojem je pisalo „Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951" položili su Marko Jurič i Igor Vukić, a u tome je pokušao da ih spreči kustos jasenovačkog muzeja Ivo Pejaković.

Desničarski hrvatski portali javljaju da je Pejaković njima poručio da im nije dozvoljeno postavljanje vijenca jer bi „natpis naštetio ugledu Hrvatske".

Međutim, u njihovu odbranu stala je Nataša Jovičić u čijem društvu se našao i hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

"Ne znam zašto je to rekao. On zna da svi mogu položiti cvijeće. Nemojte mu uzeti za zlo. Samo vi položite vijenac’, poručila je Jovičić revizionistima što se vidi na snimku koju je Jurič postavio na svoj Jutjub kanal.

Nakon svega, Jovičićeva je otišla riješiti situaciju s kustosom, čime je stala u obranu onih koji tvrde da za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske "zatvorenici u logor nisu dovođeni da bi bili ubijani", za razliku od 1945. do 1951. "kada je kroz taj je logor prošlo, po nekim procjenama 50.000 zarobljenih vojnika, uglavnom Hrvata, od kojih je značajan broj bio i ubijen".

Riječ je o tezi koja je od dolaska Domoljubne koalicije na vlast sve prisutnija u hrvatskoj javnosti.

Izvor: Agencije

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

25.04.2016 17:09

Није проблем у томе што хрвати покушавају да смање број жртава са једног милиона и сто осма хиљада на педесет хиљада, већ је проблем у томе што други народи попут СРБа и Цигана заборављају своје Жртве!

ODGOVORITE
Name

lijan

25.04.2016 18:21

Ma hrvati su monstrumi.kakve svijet nemoze zaboraviti.a mi necemo oprostiti.pa ko moze i smije oprostiti logor za djecu!!!!!ej Boze pravde.cuj logor za djecu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Name

fc

25.04.2016 19:30

Hrvatskoj smeta Spomenik u Jasenovcu smeta im Sjecanje na Blijesak i OLUJU a Srbima ne smije da smeta nista a ko je za to odgovoran ;MILI BOZE RASVIJETLI OVE ZLOCINE PO BOZIOJ PRAVDI.

ODGOVORITE
Name

Šta očekivati od hrvata

26.04.2016 06:09

Jasno je da Hrvati oduvijek i sistematski teže da kamufliraju svoja zvjerstva, naročito za vrijeme NDH. Ustaške ideologije, većina njih nikad se nisu odrekli, a što je sasvim vidljivo iz proteklih decenija. Jednom ustaša uvijek ustaša. Nego, Srbima je već krajnje vrijeme da se probude i vezano za Jasenovac prvenstveno, a i druga stratišta naprave svoj memorijalni centar, sve po ugledu na Izrael i njihov memorijalni centar vezano za holokaust. Čudni su Srbi !

ODGOVORITE
Name

Hm

26.04.2016 09:35

Logor Jasenovac se mora izuzeti iz države Hrvatske.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

26.04.2016 13:06

"Hrvati su najhrabriji narod na svetu, ne zato što se ničega ne boje, nego zato što se ničega ne stide."

ODGOVORITE
Name

Domana

26.04.2016 16:52

Od kada , oni imaju ugled ?

ODGOVORITE