Параџемати који су одбили улазак у ИЗ БиХ

Завршена је 4. редовна сједница Сабора ИЗ у БиХ. На дневном реду било је 13 тачака.

Босна и Херцеговина 23.04.2016 | 21:59
Параџемати који су одбили улазак у ИЗ БиХ

Како је након сједнице саопшено, Ријасет ИЗ БИХ провео је процес интензивних разговора с појединцима, припадницима ислама који нису у евиденцији чланова Исламске заједнице у Босни и Херцеговини односно групама које нису укључене у џемате Заједнице на територији БиХ.

Ријасет је о тим разговорима обавијестио Вијеће муфтија и поднио Извјештај са приједлогом закључака Сабору. Донесено је укупно седам закључака.

На основу информација прикупљених у току провођења ове Инструкције, статистика међу осталим изгледа овако: обављен разговор са 38 скупина параџемата, од тога, Зеничко муфтијско 13, Сарајевско 12, Тузланско 7, Бихаћко 3, Мостарско 2, Травничко 1. На подручју Бањалучког и Горажданског муфтијства није регистрована ниједна група.

Број објеката које користе ове скупине, а који нису регистровани у ИЗ БиХ је 29 и у њима се између осталог обавља џума намаз у 19, а бешвакат намаз у 20.

Од укупног броја група са којим су обављени разговори, представници 14 скупина су потписали Протокол и прихватили укључење у Заједницу. То су: Дебељак, Салем Бајрамовић, Чаршија - Какањ, Осијек, Драгуљ - Вреоца, Раковица, Бријешће Брдо, Бистрик, Бакаревац, Руиница, Боровница, Бајвати, Мечевићи, Бочиња.

Представници 22 групе нису потписали Протокол: Стијена, Брезичани, Хоџићи-Какањ, Побједа-Фетх, Бријешће Брдо 2, Касиндолска, Горња Махала, Куљани, Бара, Ошве, Калошевићи, Стрнокос - Зеница, Лијешница, Которско Доње, Горња Маоча, Горњи Рахић/Диздаруша, Чехаје 1, Село Грачаница, Стара Жељезничка станица Бихаћ, Кула-Тузла , Дубница, Делићи-Хукићи.

Постоје текије у којима се обављају активности, а да оне нису у систему Тарикатског центра. Постоје џемати који су се одвојили од Заједнице и тако дјелују нелегално. То су Страњани и Клокот'', речено је између осталог након сједнице.

(Н1)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

yугословен

23.04.2016 16:23

е ово бијело ја ставим на главу кад се пијан врацам из Добоја и полиција само махне руком иди даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

23.04.2016 19:11

Оправдано је одвајање муслимански вјерски организација од званичне Исламске Заједнице. Она као и све друге вјерске заједнице не простору бивше Југославије сарађује са државним властима шпијунираујући своје вјернике за рачун полиције. Тако се вјерске заједнице под видом вјерског рада баве политиком умјесто духовним народним препородом и просвечењем! О сарадницима некадашње УДБЕ из редова исламске вјерске заједнице, римокатоличке и православне "цркве" најбоље говори и сведочи књига "ЧУВАРИ ЈУГОСЛАВИЈЕ." ОНИ И ДАНАС КАО ЧУВАРИ АВЕТА ПРОПЛОСТИ РАДЕ СВОЈ АНТИВЈЕРСКИ ПОСАО!

Name

Варум

23.04.2016 21:01

А да ли је Михаило Микићу оправдано одвајање Дедејићеве ЦПЦ у Ц.Гори од СПЦ, да ли је легитимна Хрватска православна црква у Хрватској, зашто СПЦ не призна Македонску православну цркву већ толико година..??!! Или је то нешто друго, или пак нешто треће или десето у односу на ово о чему свираш. Је ли..??

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМСИЈА

24.04.2016 06:49

Да је дао Бог да су ови са бјелим капама способни и да су несто измисилили него они тросе све своје способности у несто сто је прица и сто неце смањити ни број незапослених ни сиротиње. На западу нема тога али висе рада и ја се питам како ми вјерници моземо у то вјеровати а сваки дан пуни аутобуси за Њемацку надају се дали це се наци несто посла на црно да се лаксе презиви а Алаха нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам

24.04.2016 09:03

Да ли је ИЗ БиХ сунитска или шиитска?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастербајтер

24.04.2016 09:51

сунитска

Name

јадни смо

24.04.2016 16:30

Ниција!!!1

Name

Кики

24.04.2016 22:14

Па сунитска..сви смо осунецени.

Name

Мики

24.04.2016 22:17

Ја,инаце би били осинути..

Name

ПхД

24.04.2016 18:16

Ово је област гдје могу бити поцасни доктор- старо се за праве студије. Побуна и зеља да се влада с једне стране. С дуге стране зеља за смиривањем и свијест како су досла теска времена и да Федерацију цува танка опна од свега оног сто цитате, а пративе се да не знате. Градјански рат је на помолу али не јос.

ОДГОВОРИТЕ