Paradžemati koji su odbili ulazak u IZ BiH

Završena je 4. redovna sjednica Sabora IZ u BiH. Na dnevnom redu bilo je 13 tačaka.

Bosna i Hercegovina 23.04.2016 | 21:59
Paradžemati koji su odbili ulazak u IZ BiH

Kako je nakon sjednice saopšeno, Rijaset IZ BIH proveo je proces intenzivnih razgovora s pojedincima, pripadnicima islama koji nisu u evidenciji članova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odnosno grupama koje nisu uključene u džemate Zajednice na teritoriji BiH.

Rijaset je o tim razgovorima obavijestio Vijeće muftija i podnio Izvještaj sa prijedlogom zaključaka Saboru. Doneseno je ukupno sedam zaključaka.

Na osnovu informacija prikupljenih u toku provođenja ove Instrukcije, statistika među ostalim izgleda ovako: obavljen razgovor sa 38 skupina paradžemata, od toga, Zeničko muftijsko 13, Sarajevsko 12, Tuzlansko 7, Bihaćko 3, Mostarsko 2, Travničko 1. Na području Banjalučkog i Goraždanskog muftijstva nije registrovana nijedna grupa.

Broj objekata koje koriste ove skupine, a koji nisu registrovani u IZ BiH je 29 i u njima se između ostalog obavlja džuma namaz u 19, a bešvakat namaz u 20.

Od ukupnog broja grupa sa kojim su obavljeni razgovori, predstavnici 14 skupina su potpisali Protokol i prihvatili uključenje u Zajednicu. To su: Debeljak, Salem Bajramović, Čaršija - Kakanj, Osijek, Dragulj - Vreoca, Rakovica, Briješće Brdo, Bistrik, Bakarevac, Ruinica, Borovnica, Bajvati, Mečevići, Bočinja.

Predstavnici 22 grupe nisu potpisali Protokol: Stijena, Brezičani, Hodžići-Kakanj, Pobjeda-Feth, Briješće Brdo 2, Kasindolska, Gornja Mahala, Kuljani, Bara, Ošve, Kaloševići, Strnokos - Zenica, Liješnica, Kotorsko Donje, Gornja Maoča, Gornji Rahić/Dizdaruša, Čehaje 1, Selo Gračanica, Stara Željeznička stanica Bihać, Kula-Tuzla , Dubnica, Delići-Hukići.

Postoje tekije u kojima se obavljaju aktivnosti, a da one nisu u sistemu Tarikatskog centra. Postoje džemati koji su se odvojili od Zajednice i tako djeluju nelegalno. To su Stranjani i Klokot'', rečeno je između ostalog nakon sjednice.

(N1)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

yugosloven

23.04.2016 16:23

e ovo bijelo ja stavim na glavu kad se pijan vracam iz Doboja i policija samo mahne rukom idi dalje

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

23.04.2016 19:11

Оправдано је одвајање муслимански вјерски организација од званичне Исламске Заједнице. Она као и све друге вјерске заједнице не простору бивше Југославије сарађује са државним властима шпијунираујући своје вјернике за рачун полиције. Тако се вјерске заједнице под видом вјерског рада баве политиком умјесто духовним народним препородом и просвечењем! О сарадницима некадашње УДБЕ из редова исламске вјерске заједнице, римокатоличке и православне "цркве" најбоље говори и сведочи књига "ЧУВАРИ ЈУГОСЛАВИЈЕ." ОНИ И ДАНАС КАО ЧУВАРИ АВЕТА ПРОПЛОСТИ РАДЕ СВОЈ АНТИВЈЕРСКИ ПОСАО!

Name

Varum

23.04.2016 21:01

A da li je Михаило Микићу opravdano odvajanje Dedejićeve CPC u C.Gori od SPC, da li je legitimna Hrvatska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, zašto SPC ne prizna Makedonsku pravoslavnu crkvu već toliko godina..??!! Ili je to nešto drugo, ili pak nešto treće ili deseto u odnosu na ovo o čemu sviraš. Je li..??

ODGOVORITE
Name

KOMSIJA

24.04.2016 06:49

Da je dao Bog da su ovi sa bjelim kapama sposobni i da su nesto izmisilili nego oni trose sve svoje sposobnosti u nesto sto je prica i sto nece smanjiti ni broj nezaposlenih ni sirotinje. Na zapadu nema toga ali vise rada i ja se pitam kako mi vjernici mozemo u to vjerovati a svaki dan puni autobusi za Njemacku nadaju se dali ce se naci nesto posla na crno da se lakse prezivi a Alaha nigdje.

ODGOVORITE
Name

Pitam

24.04.2016 09:03

Da li je IZ BiH sunitska ili šiitska?

ODGOVORITE
Name

Gasterbajter

24.04.2016 09:51

sunitska

Name

jadni smo

24.04.2016 16:30

Nicija!!!1

Name

Kiki

24.04.2016 22:14

Pa sunitska..svi smo osuneceni.

Name

Miki

24.04.2016 22:17

Ja,inace bi bili osinuti..

Name

PhD

24.04.2016 18:16

Ovo je oblast gdje mogu biti pocasni doktor- staro se za prave studije. Pobuna i zelja da se vlada s jedne strane. S duge strane zelja za smirivanjem i svijest kako su dosla teska vremena i da Federaciju cuva tanka opna od svega onog sto citate, a prative se da ne znate. Gradjanski rat je na pomolu ali ne jos.

ODGOVORITE