Звиздић у УН потписао Споразум о клими

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић с предсједницима и премијерима 170 држава свијета потписао је Глобални споразум о клими у Генералној скупштини УН-а.

Босна и Херцеговина 23.04.2016 | 09:03
Звиздић у УН потписао Споразум о клими

Предсједавајући Звиздић се захвалио на успјешној организацији свечаног потписивања историјског споразума о клими и рекао да је сарадња свих држава кључна да би се зауставиле изузетно озбиљне и деструктивне климатске промјене које би у завршници довеле до катастрофалних посљедица.

Нагласио је да ће уложити напоре да би Босна и Херцеговина што прије ратификовала Споразум. Рекао је да се у БиХ већ проводи Стратегија прилагођавања климатским промјенама и нискокарбонског развоја, с циљем да наша земља до 2025. године постане одржива и напредна “зелена економија”.

Он се захвалио Уједињеним нацијама на пруженој помоћи Босни и Херцеговини током поплава прије двије године.Предсједавајући Звиздић је обавијестио предсједника Лyккетофта о бх. кандидатури за чланство у Економско и социјално вијеће УН-а и рекао да ће се БиХ снажно залагати за остваривање глобалних циљева одрживог развоја, укидања сиромаштва и заштите планете од уништавања изазваног људским фактором.

Говорећи о Развојној агенди 2030, предсједавајући Звиздић је рекао да БиХ дијели мишљење да је смањење  ризика од природних катастрофа и борба против климатских промјена важан дио ове агенде. Разговарано је и о проблемима хуманитарних криза узрокованих конфликтима, сиромаштвом, климатским промјенама и природним катастрофама.

У рјешавању ових проблема саговорници су истакнули значај организовања првог Свјетског хуманитарног самита у организацији УН-а идућег мјесеца у Истанбулу.Предсједавајући Звиздић је рекао да БиХ на најбољи начин доприноси безбједности и стабилности у свијету шаљући полицајце и војна лица у мировне мисије УН-а.

Нагласио је да тренутно око 40 полицијских официра из БиХ ангажовано у мировним мисијама у Јужном Судану, на Кипру, у Либерији, Сомалији и Афганистану.

Предсједавајући Звиздић је рекао да ће БиХ наставити са овим активностима и изразио очекивање да БиХ буде значајније заступљена унутар руководећег особља УН-а. Састанку су присуствовали амбасадор БиХ у САД Харис Хрле и шеф Мисије БиХ у ОУН  Милош Вукашиновић.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кики

23.04.2016 08:28

Ко је њему дао ингеренције да потписује било ста у име Српске. Клима се изгледа све код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

23.04.2016 09:39

Па да ли питао Додика мора да је неко пренио надлезност

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМСИЈА

23.04.2016 12:42

Цудо једно прво се покупи смеце код куце па се мозе несто казати! У свијету има толико примјера о смањењу пластике и отровних отпада нетросење Лоз уља у дизел возилима, пусење или побољсавање сагорјевања и користи гријања у приватним куцама а БиХ као прије 500 година!

ОДГОВОРИТЕ